Коли копати моркву і буряк, аби вони лежали найдовше: знають одиниці
Джерело:
УНІАНМорква та буряк – надзвичайно популярні овочі. Українці готують з них безліч страв. Саме тому надзвичайно важливо потурбуватись про їхнє збереження ще й на зиму.
Зазвичай саме осінь – це час починати викопувати моркву та буряк із грядок. Та дуже важливо зробити це не тільки вчасно, але й правильно, аби коренеплоди повністю дозріли, але не переросли.
Цікаво Кондиціонер для одягу купувати вже не потрібно: допоможе один інгредієнт з кухні
Коли потрібно прибирати моркву та буряк
На жаль, визначити дату ідеально точно неможливо, адже це залежить відразу від кількох важливих чинників, а саме:
- сорту;
- клімату;
- погоди;
- зовнішнього вигляду.
Основне правило збирання урожаю – викопувати культури потрібно відразу ж після того, як вони достигли. Якщо ви не дочекаєтеся, або ж навпаки будете тягнути надто довго – це призведе до того, що коренеплоди не будуть соковитими та втратять частину поживних речовин.
Якщо ж ви серйозно перетримаєте їх, це також призведе до того, що вони почнуть тріскатися – а тоді ви просто отримаєте менш смачний овоч.
Моркву та буряк потрібно вчасно копати / Фото Pexels
Як правильно викопувати моркву та буряк
Для того, щоб овочі довго лежали, їх потрібно правильно зібрати. Ось як це правильно робити.
- Копайте у суху погоду, і краще увечері – морква та буряк накопичують цукор вдень, а вночі його втрачають, тому ввечері вони будуть солодші.
- Вибирайте овочі руками, та якщо ґрунт щільний, спершу використайте вила.
- Бадилля потрібно видаляти відразу ж – викрутіть його руками або обріжте.
Після цього моркву потрібно розкласти у темному, але добре провітрюваному приміщенні на добу, а вже потім перекласти у льох.