Укр Рус
27 серпня, 22:51
2

Коли копати моркву і буряк, аби вони лежали найдовше: знають одиниці

Основні тези
  • Осінь – час починати викопувати моркву та буряк з грядок.
  • Правильне збирання – після досягнення повної зрілості, щоб уникнути втрати поживних речовин.
  • Підказки для збирання – копати у суху погоду, увечері, вибирати руками, видаляти бадилля та добре провітрювати моркву перед зберіганням.

Джерело:

УНІАН

Морква та буряк – надзвичайно популярні овочі. Українці готують з них безліч страв. Саме тому надзвичайно важливо потурбуватись про їхнє збереження ще й на зиму.

Зазвичай саме осінь – це час починати викопувати моркву та буряк із грядок. Та дуже важливо зробити це не тільки вчасно, але й правильно, аби коренеплоди повністю дозріли, але не переросли. 

Цікаво Кондиціонер для одягу купувати вже не потрібно: допоможе один інгредієнт з кухні

Коли потрібно прибирати моркву та буряк

На жаль, визначити дату ідеально точно неможливо, адже це залежить відразу від кількох важливих чинників, а саме:

  • сорту;
  • клімату; 
  • погоди;
  • зовнішнього вигляду. 

Основне правило збирання урожаю – викопувати культури потрібно відразу ж після того, як вони достигли. Якщо ви не дочекаєтеся, або ж навпаки будете тягнути надто довго – це призведе до того, що коренеплоди не будуть соковитими та втратять частину поживних речовин.

Якщо ж ви серйозно перетримаєте їх, це також призведе до того, що вони почнуть тріскатися – а тоді ви просто отримаєте менш смачний овоч. 


Моркву та буряк потрібно вчасно копати / Фото Pexels

Як правильно викопувати моркву та буряк

Для того, щоб овочі довго лежали, їх потрібно правильно зібрати. Ось як це правильно робити. 

  • Копайте у суху погоду, і краще увечері – морква та буряк накопичують цукор вдень, а вночі його втрачають, тому ввечері вони будуть солодші. 
  • Вибирайте овочі руками, та якщо ґрунт щільний, спершу використайте вила. 
  • Бадилля потрібно видаляти відразу ж – викрутіть його руками або обріжте. 

Після цього моркву потрібно розкласти у темному, але добре провітрюваному приміщенні на добу, а вже потім перекласти у льох.