Тільки не викидайте: ось що потрібно робити з дідухом після Різдва
Дідух – це символ українського Різдва, його виготовляють з першого, або ж найгарнішого снопа жита, пшениці чи проса. Але що робити з ним після свята, знають не всі.
Чимало людей купляють чи самостійно виготовляють Дідух один раз, а потім використовують його з року в рік, повідомляє 24 Канал. Втім, предки так не робили – щодо Дідуха існували свої традиції навіть після завершення свята. Головна помилка, якої припускатися не можна – це викидати сніп.
Цікаво Чому на Святвечір потрібно їсти тільки ложками: несподівана відповідь
Що робити із дідухом після Різдва?
Виготовлення дідуха завжди було важливою традицією для українців: його робили всією родиною, і він міг мати три, п'ять чи сім ніг. Окрім того, його прикрашали сухими квітами, ягодами калини та різноколірними стрічками.
Дідух ставили у кутку, а під стіл клали сіно, яке в деяких регіонах називають "бабою". Та що робити з ним після завершення свята?
Традиційно сіно та дідуха залишали у хаті аж до Хрещення – тобто до 6 січня. Після цього дідух потрібно обмолоти, зерно висіяти, а саму солому та сіно спалити на дорозі. Зараз сіяння зерна – це вже не така актуальна традиція, та це все ж можна зробити, хоча б символічно.
Викидати дідуха не можна / Фото Pexels
Втім, термін, який дідух залишався у хаті, відрізнявся залежно від регіону. Наприклад, на Львівщині різдвяні снопи палили на третій день Різдва, аби "зігріти прабатьків".
Дідух загалом є символом померлих пращурів, і саме через це наприкінці свят його так важливо винести з дому: спершу душі померлих запрошують до святкування, а потім, коли воно закінчується, потрібно їх відпровадити геть.
Та запам'ятайте, що викидати дідуха у сміття, як і сіно, не можна нізащо – адже це символ не тільки Різдва, але й зв'язку поколінь, багатства та благополуччя. Такий вчинок може призвести до невдач та негараздів.