Будуть гострі як ніколи: заточіть ножі ось цим способом в домашніх умовах
- Стаття описує кілька способів заточування ножів в домашніх умовах без спеціальних інструментів, таких як пилочка для нігтів, дно чашки, камінь, інший ніж, ножиці та наждачний папір.
- Для кожного методу надані покрокові інструкції, як ефективно загострити ніж, використовуючи доступні матеріали.
Затуплений ніж на кухні – справжня проблема, оскільки змушує докладати зусиль для нарізання продуктів, а в деяких випадках ще й нарізає їх не зовсім естетично. У такому випадку ножі треба загострити. Зробити це можна в домашніх умовах без спеціальних інструментів.
Повернути ножу попередню гостроту можна досить просто, пише 24 Канал. Є кілька ефективних способів, які не вимагають спеціального обладнання, а гостре лезо точно принесе вам задоволення від процесу приготування їжі.
Читайте також Чим очистити термос від чайного нальоту: геніальні методи, від яких він блищатиме
Пилка для нігтів
Покладіть пилку для нігтів на тверду поверхню шорсткою стороною вгору. Притримуючи її, проведіть лезом ножа по поверхні пилочки. Повторюйте процес доти, поки ніж не загостриться.
Дно чашки чи тарілки
Щоб наточити ножі, переверніть порцеляновий посуд та знайдіть на дні білу круглу смугу. Вона є шорсткою й ідеально підходить для заточування ножа. Проведіть ножем по смузі кілька разів, а тоді лише сполосніть водою.
Камінь
Знайдіть гладкий та плоский камінь та проведіть по ньому поверхнею ножа кілька разів, щоб добре та якісно нагострити.
Ніж загострити можна досить легко / Фото Pexels
Інший ніж
Досить зручно точити ніж один об одного. Стругаючими рухами проведіть тупим ножем по поверхні гострого ножа. Спосіб вимагає трохи часу, але ви точно впораєтеся.
Ножиці
Поставте ножиці вертикально так, щоб леза були донизу, а вушка догори. Вставте ніж біля гвинтової частини ножиць та проведіть по них кілька разів. Важливо лише обирати кухонні чи канцелярські ножиці, а не манікюрні.
Наждачний папір
Щоб ефективно заточити ніж, скористайтеся наждачним папером з дрібною зернистістю. Покладіть папір із зернистістю 400 – 600 на рівню поверхню, щоб він не ковзав. Якщо наждачний папір ви використовуєте для фінального заточування, то можна обрати вже не таку грубу зернистість (1000 – 1500).
Ніж тримайте під кутом 10 – 15° до столу з наждачним матеріалом. Проведіть лезом по паперу від ручки до кінця леза з одного та іншого боку. Повторюйте дії до тих пір, поки ніж не стане гострим.