Укр Рус
28 лютого, 22:18
3

Ці 5 спецій мають бути у вас на полиці: вони надзвичайно корисні

Основні тези
  • Кориця знижує рівень глюкози в крові та має антиоксидантну і протимікробну дію.
  • Куркума, завдяки куркуміну, має протизапальні та протиракові властивості.
  • Імбир містить фітонутрієнти з антиоксидантними та протизапальними властивостями.
  • Насіння фенхелю та паприка містять корисні сполуки і вітаміни, що підтримують здоров'я.

Спеції – це те, що точно має бути у вас на кухні, адже вони можуть суттєво покращити смак практично будь-якої страви. Але також вони, виявляється, можуть бути корисними для вашого організму!

Спеції мають чимало переваг і практично жодних недоліків – вони покращують і смак, і поживність ваших страв, тож їх точно потрібно мати під рукою, повідомляє 24 Канал з посиланням на Real Simple

Цікаво Як позбутися від павуків у квартирі назавжди: поради, які ви ще не пробували

Кориця

Кориця – це одна з найбільш відомих спецій, яку дуже часто використовують для приготування не тільки солодких, але й солоних страв. Існує чимало досліджень, що демонструють вплив кориці на зниження рівня глюкози в крові. А біологічно активні сполуки кориці мають антиоксидантну, протимікробну дію, тож навіть невелика її кількість може позитивно вплинути на організм. 

Мелену корицю можна додавати до смузі, кави та чаю, а також до випічки чи навіть використовувати спецію як приправу до м'яса чи овочів. 

Куркума

Куркума належить до сімейства імбирних та є важливим інгредієнтом багатьох індійських страв, та її можна також додати і до страв іншої кухні. Переваги куркуми для здоров'я важко й перелічити – активна сполука куркумін, що міститься у ній, має потужні протизапальні та навіть протиракові властивості. 


Куркума дуже корисна для здоров'я / Фото Pexels

Деякі дослідження показують, що куркумін може пригнічувати ріст пухлинних клітин в організмі, а також спеція вважається дуже корисною для здоров'я кишківника та мозку.

Імбир

Імбир можна споживати і у вигляді свіжого кореневища, і як висушену та подрібнену спецію – в обох випадках він може надати численні переваги для здоров'я. Він містить фітонутрієнти, що діють як антиоксидант, а також мають противірусні, антибактеріальні, протизапальні та знеболювальні властивості. 

Імбир може допомогти при нудоті та блювоті, а також споживання імбиру полегшує біль, пов'язаний з ревматизмом. 

Насіння фенхелю

Насіння фенхелю має аромат та смак солодки чи анісу – і його можна вживати просто так, або ж використовувати у приготуванні страв. Воно містить активну сполуку анетол – саме вона надає фенхелю аромату та смаку, а також вирізняється чималою користю для здоров'я. 

Фенхель може стати чудовим джерелом марганцю, кальцію, заліза, магнію та калію. 

Паприка

Паприку дуже часто використовують у приготуванні страв, і найчастіше її можна зустріти у трьох варіантах: солодка, гостра та копчена. Всі її види можуть стати цілком корисним доповненням до вашої їжі. 

Паприка містить сполуку капсаїцин, що має ряд переваг для здоров'я – антиоксидантні та протизапальні властивості. Є у цій спеції і чимало мінералів та вітамінів.