М'ята може заспокоїти нервову систему, зміцнити імунітет та позитивно вплинути на травлення – тож зовсім не дивно, що чимало людей намагаються заготувати її на зиму, повідомляє 24 Канал.
Цікаво Кучерявість персика можна вилікувати за тиждень: основні ознаки та способи боротьби
Коли збирати м'яту на засушування?
Для того, аби м'ята зберегла максимум своїх корисних властивостей, її потрібно зібрати вчасно – а саме у період активного цвітіння. Триває він від середини липня до середини серпня.
Саме в цей час м'ята активно накопичує у листі корисні речовини та ефірні олії, а значить, аромат буде найсильнішим. Але якщо ви збираєте м'яту з лікувальною метою, тоді зробити це варто ще до появи перших бутонів.
М'яту потрібно збирати у липні та серпні / Фото Pexels
Як правильно сушити м'яту?
Є кілька способів, і кожен з них може дати хороший результат – тож обирайте той, що вам найбільше до вподоби.
У пучках
М'яту варто збирати у неспекотну, суху погоду. Найкраще робити це вранці чи ввечері, коли на листках вже немає роси. Сформуйте із зібраної зелені невеликі пучки, попередньо перебравши їх, аби прибрати зіпсоване листя.
Опустіть пучки м'яти у просторі паперові пакети верхівками вниз, перев'яжіть нитками. Такий спосіб сушіння захищає м'яту від впливу ультрафіолету і теплового випромінення. Підвішайте пакети у сухому, добре вентильованому місці без доступу сонця.
Коли м'ята висохне, її можна перетерти в порошок, прибрати в полотняні мішечки чи скляні банки.
До слова, раніше ми вже розповідали, як правильно зберігати на зиму часник – він лежатиме аж до весни.
В електросушці
Якщо у вас є дегідратор, цей спосіб ідеально підійде. Зберіть м'яту та промийте її від пилу у проточній прохолодній воді. Просушіть на паперових рушниках, а тоді обірвіть листя та викладіть його на піддони електросушки.
Накрийте кришкою та виставте температуру приблизно 35 – 40 градусів. Сушити так потрібно десь 7 – 8 годин.
Ферментування
Так ви зможете отримати більш насичений смак, і водночас зберегти більшість поживних речовин. Листя спершу потрібно підморозити – для цього листочки покладіть у пакет та помістіть у морозилку на ніч або хоча б на 5 годин. Після цього м'яту потрібно подрібнити ножем чи м'ясорубкою.
Отриману масу розкладіть тонким шаром між двома листами пергаменту. Зверху покладіть прес – для цього підійде товста книга чи миска з водою.
Через кілька днів з'явиться характерний аромат з деревними нотками – це означатиме, що ферментація вже завершилася. Найкраще заготовлену так м'яту зберігати в холодильнику у герметичній місткості.
Замороження перетертої м'яти
Зберіть м'яту, промийте її та висушіть, а тоді перебийте у блендері. Отриману масу розкладіть по формочках для льоду, а тоді поставте в морозилку. Така заморожена м'ята ідеально підійде для приготування смузі, соусів та навіть для додавання у супи