Зелену картоплю не можна їсти через вміст токсичного соланіну. Зелена верхівка може спостерігатися в коренеплодах. Вона не має солодкавості, яка характерна моркві та навіть може гірчити. Річ у тому, що саме в цій частині відбувається трансформація червоних, помаранчевих та жовтих пластид в зелені.
Читайте також Час купувати баклажани: чим вони корисні та що з них можна приготувати
Чому морква зеленіє
Зелені часточки клітини беруть участь в процесі фотосинтезу. Вони повинні трансформувати світло, вод та вуглекислий газ в поживні речовини. Якщо ж рослина потрапляє в несприятливі умови, то ці хлоропласти виробляють шкідливі форми кисню.
На кінчику морква може зеленіти тоді, коли має подовжену форму плоду. Також у цій частині можуть позеленіти плоди, які сильно виступають із землі. Ставатися таке може через полив, який оголяє верхівку коренеплоду. А ще позеленіння може бути спричинене механічним пошкодженням, коли оброблявся ґрунт.
Верхівка моркви може зеленіти / Фото Pexels
Щоб запобігти цій проблемі, варто застосувати кілька профілактичних засобів. Обирайте стійкі до позеленіння сорти та гібриди моркви. У кінці серпня моркву треба підгорнути на 3 сантиметри вище рівня ґрунту. Землю треба акуратно розпушувати та обробляти в радіусі 10 сантиметрів від рослини.