Укр Рус
5 лютого, 12:12
3

6 причин їсти більше вівса: про його переваги для здоров'я знають одиниці

Основні тези
  • Овес підтримує рівень енергії, здоров'я кишківника, стабілізує рівень цукру в крові, знижує холестерин та ризик серцевих захворювань.
  • Він також допомагає контролювати вагу та містить антиоксиданти, які зменшують запалення та покращують кровотік.

Вівсяна каша – це одна з найбільш популярних страв для сніданку, і недарма. Овес – це цілозерновий продукт, що може запропонувати вам неймовірну кількість переваг для здоров'я.

Овес можна приготувати у чимало різних способів та додати до багатьох страв, а не тільки робити з нього кашу, повідомляє 24 Канал з посиланням на Real Simple. Тож не варто забувати про ці корисні злаки, коли думаєте, що ж поїсти на сніданок. 

Цікаво Волосся не буде жирніти тиждень: додайте в шампунь копійчаний інгредієнт

Підтримує рівень енергії 

Вуглеводи часто мають погану репутацію, але обійтися без них у здоровому раціоні неможливо. Саме вуглеводи забезпечують організм основним джерелом енергії, тобто глюкозою. І у вівсі міститься саме "хороший" тип вуглеводів, що називається складними вуглеводами, повідомляє дієтологиня Дженна Волпе

Важливий для здоров'я кишківника

Харчові волокна є дуже важливою поживною речовиною, якої чимало людей споживають недостатньо. А ось у вівсі клітковини міститься вдосталь, і саме вона може неабияк вплинути на здоров'я вашого кишківника. 

Розчинна клітковина підтримує різноманітний та здоровий мікробіом у ньому та запобігає появі закрепів. 

Стабілізує рівень цукру в крові

Пам'ятаєте про те, що вівсянка містить глюкозу? Це інше слово для позначення цукру, та хвилюватися не варто – овес не шкідливий для рівня цукру в крові. Насправді він чинитиме протилежний ефект, і завдяки розчинній клітковині, що міститься у ньому, він повільно перетравлюється, а це призводить до більш стабільного рівня цукру. 


Вівсяна каша корисна для підтримання рівня цукру / Фото Pexels

Знижує рівень холестерину та серцевих захворювань

Можливо, вам доводилося чути, що овес – це корисна для серця їжа. І це справді так – клітковина має свої переваги для серцево-судинної системи, а овес насичений нею. Зокрема, у вівсі міститься тип розчинної клітковини, що називається бета-глюкан – а він може знижувати рівень холестерину. 

Допомагає у контролі ваги

Овес може бути корисним у зниженні ваги, регулюванні апетиту та зниженні загального відсотка жиру в організмі. Клітковина дозволяє вам довше відчувати ситість, а це зменшує ризик переїдання. 

Окрім того, бета-глюкан у вівсі уповільнює травлення. 

У вівсі чимало антиоксидантів

Овес містить чимало різних поживних речовин, але особливе місце у ньому займають антиоксиданти. Вони можуть зменшувати запалення та покращувати кровотік. І хоча потрібні додаткові дослідження, аби зрозуміти, як саме антиоксиданти у вівсі впливають на здоров'я людини, деякі огляди вже показали здатність поглинати вільні радикали та захищати здоров'я серцево-судинної системи.