Не викидайте запліснявілий хліб: яке добриво з нього можна зробити
- Запліснявілий хліб можна переробити на добриво для рослин, що має антибіотичні властивості та допомагає у зменшенні розвитку хвороботворних організмів.
- Хліб потрібно замочити у воді перед використанням, а потім використовувати для підживлення кімнатних рослин або додавати до компосту.
- Рідке добриво можна зробити, тримаючи хліб у контейнері з водою, розбавляючи його та поливаючи рослини розчином.
Джерело:
ProstoWayЦе може здатися чимось дуже дивним, але із запліснявілого хліба можна зробити добриво. Тому, якщо термін придатності його вийшов, не поспішайте викидати, а краще застосуйте з користю.
Городники звикли до добрива з перегною, сіна чи різних добавок, втім запліснявілий хліб не поступиться їм своїми властивостями.
Читайте також Ці 5 речей ніколи не можна класти у посудомийну машину: запам'ятайте їх
Як зробити добриво із запліснявілого хліба
Якщо ваш хліб має ледь помітну плісняву, то вже 100% непридатний до вживання. Зачекайте ще деякий час, аби він повністю покрився буйним грибковим нальотом. Саме такий хліб вважається найкращим добривом для кімнатних рослин.
Організми, які оселилися на шкірці та м’якуші шкірки найкращим чином впливають на рослини. У ґрунті вони відповідатимуть за роль антибіотика натурального походження.
Хліб із пліснявою – добриво для рослин / Фото Pexels
А це означає, що після такого підживлення в рослини зменшиться розвиток хвороботворних організмів. Щоб знизити концентрацію солі в запліснявілому хлібі, його попередньо треба замочити в чистій воді. Ці шматочки хліба просто поставте у вазони, а за бажанням, ними можна навіть удобрювати городину.
Також можна застосовувати рідке добриво. Для цього тримайте хліб у контейнері з водою. Після того, як він добре настоїться у воді, розбавте його у співвідношенні 1:10 та поливайте чим розчином рослини.
Запліснявілий хліб також можна додавати до компостної купи або компостера разом з іншими органічними відходами (овочеві та фруктові обрізки, трава, листя).