Іноді зварити смачне, густе варення, у якому збережеться досить багато вітамінів, зовсім не просто. Але якщо ви знаєте правильні хитрощі, тоді це цілком можливо.

Цікаво Все дуже просто: як відкрити вино без штопора

Як зварити полуничне, малинове та смородинове варення

Існує два способи приготування варення – класичний та пришвидшений, так звана "п'ятихвилинка". І відрізняються вони перш за все технологією приготування. І, за класичним рецептом, ягоди потрібно з'єднати з цукром, засипати їх зверху та залишити їх на половину доби, аби ті пустили сік.

У деяких рецептах – наприклад, коли використовують кислі ягоди чи фрукти – цукру беруть набагато більше, у пропорції 1:1,2. А в деяких – кількість цукру, навпаки, зменшують на третину.

Після цього ягоди з цукром потрібно поставити на вогонь, довести до кипіння та варити від 10 до 30 хвилин – все залежить від ягід та фруктів. Після цього ягоди знімають з вогню, розкладають по стерилізованих банках та закатують.

Варення в банці
Варення потрібно готувати правильно / Фото Pexels

Натомість "п'ятихвилинку" потрібно готувати в інший спосіб: ягоди з цукром потрібно довести до кипіння, проварити 5 хвилин, зняти з вогню та залишити охолоджуватися. після цього процес потрібно повторити двічі, але востаннє залишати ягоди охолоджуватися не потрібно – одразу розкладайте заготовки по банках та закатуйте.

І, до речі, чимало людей переконані у тому, що у рецепті-п'ятихвилинці зберігається набагато більше вітамінів.

А ось основні правила варіння такого варення:

  • обов'язково дотримуйтеся правильних пропорцій цукру та ягід;
  • не використовуйте посуд з тонкими стінками та дном, адже інакше варення пригорить та потемнішає;
  • помішуйте варення і знімайте піну, щоб воно мало гарний колір.

А ось як довго потрібно варити смородину чи малину? Або ж яблучне варення?

Якщо ви все ж обрали класичний рецепт, тоді ось правильний час приготування:

  • малинове – 10 – 15 хвилин після закипання;
  • полуничне та смородинове – 15 – 20 хвилин після закипання;
  • абрикосове та вишневе – 15 – 20 хвилин;
  • сливове – 15 – 20 хвилин;
  • яблучне та грушеве – 15 – 20 хвилин після закипання.