Як приготувати смачну каву вдома: найбюджетніші методи заварювання

22 травня 2024, 18:30
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Багато людей помилково вважають, що готувати якісну каву – це дорого. За їхніми підрахунками, для цього доведеться викласти чималу суму на спеціальне обладнання, а також замовити дороговартісні зерна.

Та чи насправді це так? Спільно з українським виробником Gemini розберемося, скільки треба грошей, щоб приготувати смачну каву, не виходячи з дому, чи потрібне для цього професійне обладнання та які методи заварювання допоможуть досягти бажаного смаку.

Читайте також Від Ефіопії до Італії: які існують традиції споживання кави у світі

Що потрібно для приготування кави вдома

Насамперед порахуємо, що нам потрібно, аби приготувати класичну каву вдома. Перше, що приходить на думку, – це кавоварка, зерна (чи вже змелена кава) та вода. У перелік фанатів солодкого напою з молоком також увійде цукор чи вершки. Скільки все це коштуватиме?

Почнемо з обладнання. Сучасний ринок пропонує великий вибір кавоварок з різноманітним функціоналом. Відповідно до нього формується і вартість девайсів. У середньому за хорошу домашню комбіновану кавоварку доведеться заплатити 7 – 15 тисяч гривень.

Чалдові варіанти обійдуться у 14 – 22 тисячі, крапельні – в середньому у 2 500 гривень. Також можна звернути увагу на капсульні кавоварки, орієнтована вартість яких варіюється від 3 000 – 15 тисяч. Бюджетним варіантом є гейзерна кавоварка, що обійдеться в 1 500 гривень.


Кавоварка автоматизує процес приготування кави / Фото Shutterstock

Вартість кави у зернах залежить безпосередньо від якості та бренду. Можна придбати натуральну каву в зернах з одного сорту кави, тобто моносортовий продукт. Або ж – блендовану, яка складається з комбінованих кавових зерен різних сортів. Кілограмова упаковка хорошої зернової кави стартує від 500 гривень, а деякі зерна коштують понад 1 000 гривень.

Утім, щоб перейти до приготування такої кави, необхідно мати кавомолку. Це ще близько 1 000 – 3 000 гривень.

Якщо ж такого обладнання немає, врятує вже мелена кава. Щоб експериментувати зі смаками, можна купувати невеликі 250-грамові фасування, які в середньому коштують 150 – 200 гривень.

Такі додатки до кави як молоко, вершки та цукор є більш ніж доступними. Середня ціна молока складає 45 гривень, вершків – трохи вища, оскільки ціна залежить від ступеня жирності. Для створення капучино чи латте знадобиться молочний піноутворювач. Він може бути ручним чи електричним та обійдеться приблизно в 300 – 500 гривень.


Піноутворювач допомагає приготувати смачне латте / Фото Shutterstock

Спеціальне обладнання для приготування кави та великі обсяги зерен – це чудова інвестиція, а їхня ціна цілком виправдана. Адже, заплативши раз, можна споживати якісну каву упродовж тривалого часу. Однак тим, хто лише занурюється у світ кави чи не хоче платити за спецобладнання, не варто засмучуватися. Приготувати смачний напій без переплат цілком реально. Для цього слід скористатися одним з альтернативних способів заварювання.

Бюджетні способи заварювання кави

Чимало людей вважають за краще вибрати більш доступне та просте рішення для приготування кави вдома, насолоджуючись результатом без зайвих витрат. Мова йде про заварювання кави в чашці чи в цілком доступному за вартістю девайсі.

Розповімо про кілька таких типів заварювання натуральної кави.

Дріпи

Дріпи є легкими у використанні. Кава заварюється шляхом пропускання гарячої води через мелену каву в паперовому фільтрі. Вода стікає краплями, проходячи через каву. Тож в чашку потрапляє готовий напій.

Як приготувати дріп-каву:

Перевагами дріпів є простота використання та мобільність. Приготувати смачну каву можна з першого разу. До того ж зробити це можна не лише на кухні, але й в походах у гори.

Спосіб приготування. Потрібно відкрити дріп та відірвати по позначці. Далі – розрівняти та вставити у тару. Найкраще брати сервер або високу чашку. Половину дріпа треба залити водою 95°C, зачекати 20 секунд та залити аж до верху. Коли вода стече до низу, процедуру треба повторити ще два рази.

Кава по-польськи

Приготування такої кави не вимагає спеціального обладнання. Це звичний та традиційний, “дідівський” метод заварювання, який передбачає запарювання кави гарячою водою безпосередньо у чашці. Час приготування складає всього лише 2,5 хвилини.

Спосіб приготування. У чашку треба всипати каву середнього помелу, залити водою та дати їй настоятися. Це важливо, щоб осад опустився на дно.

Френч-прес

Кава у френч-пресі потішить екстракцією ароматів.

Спосіб приготування. Мелену каву треба залити гарячою водою, розмішати та почекати кілька хвилин. Після цього – опустити поршень до низу, щоб відділити каву від гущі.


Готувати каву у френч-пресі просто й зручно / Фото Shutterstock

Воронка

Цей метод приготування передбачає процес проливу гарячої води через мелену каву у спеціальній воронці з фільтром. Пуровер (Pour Over – лити зверху) дозволяє створити насичений смак кави, який вирізняється делікатною кислинкою.

Спосіб приготування. Для приготування знадобиться воронка зі скла, пластику чи кераміки та паперовий фільтр. Заливши воду у воронку у формі конуса, вода повільно пройде через каву, витягнувши її смак та аромат.

Важливо. Для заварювання кави, не варто користуватися водою з-під крана, оскільки вона істотно впливає на смак. Найкраще для цього підійде фільтрована чи бутильована вода. Кип'ячена вода також не зовсім підходить для приготування кави, оскільки занадто висока температура може спалити каву і зробити її гіркою.

Скільки ж коштує приготувати каву вдома альтернативними методами

На противагу кавоваркам, “ручні” методи дозволяють приготувати смачну каву набагато бюджетніше. Приміром, воронка в середньому коштує менше тисячі гривень. Ціни на френч-преси стартують від кількох сотень гривень, тому лише залишається підібрати девайс для дому за співвідношенням ціни та якості.

Вартість упаковки дріпів стартує від 115 гривень, а 20 штук такої кави – 400 гривень. Загалом ціна залежить від країни походження, смаку, типу й ступеню обсмажки. Тобто смачна чашка кави коштуватиме всього 20 гривень.

Окрім того, кава у дріп-пакетах – це мастхев для кожного кавомана, оскільки це зручний та швидкий спосіб приготувати каву в поїздках, вдома чи офісі. Як правило, для приготування не потрібно особливих зусиль та дорого устаткування. Важливо лише визначитися зі смаком – збалансований, з кислинкою чи солодкий та смаковими нотами.

А от приготування кави по-польськи потребує лише наявності меленої кави. Напій готується просто в чашці, тож тут залишається тільки обрати сорт (арабіка, робуста або її суміш).

Обравши будь-який з альтернативних способів приготування, кавомани отримають вдома смачний напій, який не поступиться за якістю чашці кави з улюбленого закладу. При цьому ціна буде цілком доступною.