Димохід прочиститься сам собою: потрібно спалити це у грубці
Люди, які опалюють будинок за допомогою печі, знають, що стежити за димоходом надзвичайно важливо. І якщо ігнорувати цей обов'язок, всередині може утворитися не тільки сажа, але й конденсат.
Підтримання димоходу в чистоті – це непросте, але важливе завдання, адже бруд та сажа зрештою можуть призвести до корозії металевої частини, тріщин та навіть руйнування цегли, повідомляє 24 Канал.
Цікаво 5 речей, які ніколи не можна класти до кишені: притягнете до себе біду
Як зрозуміти, що настав час чистити димохід
Кожен господар не тільки знає, як саме почистити димохід, але й коли це потрібно зробити. І проводити таку процедуру потрібно не рідше, ніж раз на рік. Втім, крім термінів, є і інші ознаки.
Спостерігайте за піччю та перевірте, чи не помітили наступного:
- вогонь горить слабко, а дим майже не йде в трубу, через що в кімнаті утворюється димова завіса;
- на внутрішніх стінках печі з'являється сажа;
- звук потріскування чи гудіння під час горіння дров.
Усі ці ознаки вказують на те, що потрібно почистити димохід. Але як це зробити з мінімумом зусиль та максимальною ефективністю?
Димохід потрібно чистити час від часу / Фото Pexels
Шкірка від картоплі
Якщо ви не знали, як почистити димохід крохмалем, то тут можуть згодитися звичайні картопляні очистки. Виявляється, коли шкірка картоплі згорає, крохмаль у її складі підіймається вгору. Він просочить сажу, а та згодом сама відвалиться від стінок димоходу.
Якщо труба відносно чиста, вам буде досить і жмені лушпиння. Та що брудніший димохід, то більше шкірки потрібно буде використати.
Засіб для чищення камінів
Якщо випадок запущений, варто використати більш агресивні хімічні засоби. Під дією високої температури з порошків та полін сажотрусів будуть виділятися речовини, що розм'якшуватимуть сажу. В результаті вона вилітатиме в трубу, або ж просто падатиме вниз.
Також для очищення каміна чи печі можна використати сіль – це звичний продукт, який знайдеться на будь-які кухні. Втім, сіль не допоможе позбутися від налиплої кіптяви. Та якщо ви посолите дрова перед тим, як розпалити їх, консервант швидко вбере вологу, і гілки та поліна згоратимуть повністю. А це значить, що кіптява майже не утворюватиметься.