В холодильнику та без: як потрібно зберігати сир, щоб він не псувався й не засихав
Джерело:
ВікнаСир – це надзвичайно смачний продукт, який може стати частиною багатьох страв. Але також він і досить вибагливий у зберіганні, тож варто знати, де його покласти, щоб він не зіпсувався перед тим, як ви його з'їсте.
Зазвичай сир може лежати тижнями на полиці холодильника. Але що робити, якщо немає світла або ж доступу до холодильника? Це не значить, що ваш сир потрібно відразу ж викидати; насправді, його можна зберігати й без нього.
Цікаво Дерев'яну підлогу можна легко очистити без хімікатів: як це зробити
Сир потрібно зберігати у особливих умовах, та деякі способи, які використовують чимало господинь, насправді можуть тільки нашкодити цьому продукту.
Як правильно зберігати сир
Якщо ваш сир лежить у холодильнику загорнутий у пластик, фольгу чи харчову плівку, вам варто вже зараз дістати його, адже це – неправильний спосіб зберігання, і через нього сир може зіпсуватися досить швидко. Та як тоді зберігати його правильно?
Найпростіший спосіб зберегти сир – залишити його в оригінальному пакуванні – особливо, коли мовиться про моцарелу чи фету, які плавають у розсолі. Втім, для твердих і напівтвердих видів сирів ви також можете використовувати для обгортки спеціальні вощанки чи спеціальний сирний папір.
Зберігати сир потрібно у спеціальних контейнерах на нижчих полицях холодильника, або ж на дверцятах. А на стіл продукт не варто виставляти раніше, ніж за годину до вживання – інакше він почне сохнути та стане вже не таким смачним.
У кожного виду сиру є також свій термін зберігання:
- моцарела, рикота, козячий сир – три дні;
- гауда, чедер та напівтверді сири – два тижні;
- сири з пліснявою – два тижні;
- тверді сири – три тижні;
- камамбер, брі – півтора тижня.
Та пам'ятайте про те, що будь-який вид сиру не можна зберігати у морозильній камері, адже так і текстура, і навіть смак продукту зіпсуються, і ви не отримаєте від нього згодом задоволення.
Сир не можна зберігати у морозилці / Фото Pexels
Якщо ж у вас немає можливості покласти сир у холодильник, не біда: його все ще можна врятувати. Для цього тільки потрібно правильно запакувати продукт.
Як один з варіантів, ви можете змочити бавовняну тканину у сольовому розчині та загорнути сир у неї. А потім його потрібно покласти у темне та прохолодне місце – наприклад, на балкон. Не забувайте змочувати тканину у розчині принаймні раз на день.
Також ви можете загорнути сир у пергамент, а потім покласти у герметичний контейнер. Після цього занурте його у тазик чи відро з водою. Так ви зможете зберігати сир протягом тижня навіть без холодильника.