Один найкращий овоч для зміцнення імунітету: ви й не підозрювали, що це
Навряд чи для когось стане відкриттям те, що овочі є одними з найкращих продуктів для підтримання імунітету, що ви тільки можете знайти. Але якби один овоч був найкориснішим, що б це було?
Овочі прямо наповнені поживними речовинами, які тіло використовує для боротьби із мікробами, що викликають хвороби, повідомляє 24 Канал з посиланням на Real Simple. Тож про їхню користь для здоров'я сперечатися не доводиться взагалі. Але один конкретний овоч може бути найбільш корисним для імунітету взимку.
Цікаво Ніколи не повертайте його порожнім: що покласти в позичений посуд, аби уникнути біди
Який овоч найкращий для імунітету?
Ви могли й не здогадуватися, але у вас на тарілці у грудні точно має опинитися червоний болгарський перець. Він наповнений поживними речовинами, які можуть підтримувати імунітет, особливо вітамінами A та C.
Окрім того, овоч має антиоксидантні властивості, що допомагає боротися з патогенами та захищає здорові клітини від пошкоджень. Ще одна хороша новина: вітамін C у складі перцю сприяє і утворенню колагену, який є практично вирішальним для підтримки пружності та здоров'я шкіри.
Про це знає небагато людей, але порція червоного болгарського перцю містить більше вітаміну С, аніж апельсини – популярний фрукт, який часто асоціюють з імунітетом. Зважте, що середній апельсин зазвичай містить приблизно 70 мікрограмів вітаміну, а такий самий за розміром перець – від 150 до 190.
Цей багатий вміст вітаміну С підтримує статус червоного болгарського перцю як одного з найпотужніших природних джерел цього імуностимулюючого вітаміну – серед фруктів і овочів,
– пояснила дієтологиня Крістен Лоренц.
Що ж до вітаміну А, то в червоному перці можна знайти чимало бета-каротину, що перетворюється в організмі на вітамін. Вітамін А бере участь у функціонуванні багатьох клітин, що є важливими компонентами імунної системи.
Болгарський перець надзвичайно корисний / Фото Pexels
Він допомагає у виробленні антитіл та реакції імунних клітин та гарантує, що тіло зможе ефективно боротися з мікробами. Окрім того, як і вітамін С, вітамін А також дуже важливий для здорової шкіри та слизової оболонки.
Але це далеко не вся користь від овочу: насправді він містить також і чимало вітаміну E, фолієвої кислоти та навіть невелику кількість цинку та селену. Вітамін E є антиоксидантом, що може працювати разом з вітаміном С.
А наскільки корисні зелені, оранжеві і жовті болгарські перці?
На диво влучне запитання, і всупереч поширеній думці, перці різного кольору не є овочами різних сортів. Це все однакові перці, просто різного рівня стиглості. Зокрема, червоний перець – це той, що повністю вистигнув на лозі. Цей процес дозрівання покращує вміст вітамін С та бета-каротину, і тоді болгарський перець стає ще більш корисним.