Натуральні барвники для крашанок: можна зробити з того, що є вдома
Джерело:
ТСНВ магазині ви можете легко купити барвники для крашанок, які точно дадуть вам яскраві відтінки. Та не гірший результат можна отримати і за допомогою звичайних продуктів, які є у вас вдома.
Напередодні Великодня чимало людей не хочуть використовувати для крашанок та писанок хімічні барвники, натомість намагаються знайти замінники серед речей, що вже є вдома. В давнину для цього слугувало усе, що містить пігмент: ягоди, кора, листя, овочі та трави.
Цікаво Як зберегти квіти у вазі надовго: є 5 основних секретів
Жовтий колір
Якщо ви хочете знайти хороший жовтий колір для крашанок, ви можете використати кілька різних барвників: куркуму та ромашку. Остання дасть вам світло-жовтий колір. Для того, щоб отримати розчин, вам потрібно зварити яйця у дуже міцному ромашковому чаї – на літр води використайте 5 чайних пакетиків.
Та якщо ви залишите крашанки у настої на ніч, колір стане ніжно-коричневим, а не жовтим. Натомість куркума дасть зовсім інші результати. На літр води вам потрібно додати 3 столові ложки спеції та прокип'ятити протягом 15 хвилин. Яйця тоді стануть яскраво-жовтими.
Помаранчевий колір
Досягти цього відтінку завдяки природним барвникам зовсім непросто і, можливо, яскравий колір не вийде взагалі.
Для барвника вам потрібно змішати:
- пачку паприки;
- пачку куркуми;
- 3 морквини;
- 0,5 літра води.
Зелений
Для отримання цього кольору вам знадобиться дуже міцний відвар із замороженого шпинату, свіжої кропиви, петрушка та всієї іншої зелені, що вам вдасться знайти. Занурте яйця у настій та залиште так на ніч, і на ранок отримаєте болотний колір.
Для фарбування яєць підходять натуральні барвники / Фото Pexels
Блакитний
Для того, щоб отримати блакитний колір, ви можете використати червонокачанну капусту. Її потрібно опустити в каструлю, залити водою та кип'ятити на вогні протягом 45 хвилин. Дайте відвару охолонути, а після цього додайте до нього кілька ложок оцту та покладіть яйця, що перед тим зварили, на 30 хвилин у відвар.
Синій
Для більш насиченого відтінку вам може знадобитися сік ягід – наприклад, чорниці чи лохини. Ви можете взяти заморожений продукт та розтерти їх у пюре та додати трохи води.
У розчині замочіть яйця на три години та отримаєте надзвичайно вражаючий результат. Для темно-синього кольору ви можете використати каркаде та гібіскус.