Кавові інновації, що змінюють гру: що потрібно про них знати
Чимало людей п’ють каву вранці, щоб збадьоритися і підвищити продуктивність; інші – замовляють у кав’ярнях лате чи капучино аби поспілкуватися з друзями. Та є категорія любителів кави, яка вважає, що цей напій – справжнє мистецтво. Саме ця група готова витрачати чимало грошей, аби пити відбірну каву
Кавова культура розвивається семимильними кроками. І найкращим підтвердженням цього є величезна кількість інновацій в індустрії. Наприклад – заварник колд брю, що готує напій всього за годину. І це при тому, що традиційний спосіб заварювання триває від 12 годин до доби! Або ж Роккойо – стародавній японський чайник, змінений так, аби в ньому можна було заварити ідеальну чашку кави всього з двома інгредієнтами: кавою та водою.
Цікаво Чому кава на полицях магазинів постійно дорожчає та що буде з цінами далі
Сьогодні про такі інновації та тих, хто готовий вивчати їх і тратити на них значну частину бюджету, поговоримо з українським виробником кави Gemini.
Чому кавова культура така популярна в усьому світі?
В кожну епоху кава практично винаходила себе заново, а культура її споживання постійно трансформувалася – з містичного суфійського напою у символ європейської вишуканості, а потім – на атрибут американської підприємливості. І, звісно ж, інновацій.
Популярність кави, певно, можна просто пояснити тим, що продукт має стільки способів приготування, що може догодити навіть найбільш вибагливому смаку. І в кожній культурі та народі він отримує нову інтерпретацію.
Наприклад, у В’єтнамі ви можете насолодитися “яєчною кавою”, де до напою додають жовток, і через це він перетворюється майже на десерт. Натомість у скандинавських країнах підхід до кави більш мінімалістичний, її подають без домішок, аби відчути тонкі відтінки смаків.
На батьківщині кави, в Ефіопії, кавова церемонія – це цілий складний ритуал, і ця різноманітність в уподобаннях щодо смаку й приготування напою тільки підтверджує популярність продукту.
Дісталася кава свого часу не тільки Європи та Америки, але й Азії. Скажімо, перетворення Південної Кореї на гіганта споживання кави принесло з собою появу унікальних кав’ярень, які не знайдеш більше ніде у світі. У цих кав’ярнях не існує “заборонених” напоїв – наприклад, навіть взимку найпопулярнішим напоєм там є айс-американо. Щодо цього навіть утворилася стала фраза – Eoljukah, що дослівно означає “холодна кава, навіть якщо я замерзну до смерті”.
І сьогодні кавова культура продовжує розвиватися. Останнім часом все більше людей дивляться на каву не тільки як на спосіб збадьоритися, але й шукають у ній унікальні смаки. Ці люди готові подорожувати заради того, щоб спробувати цікавий напій та витрачають тисячі і тисячі на кавові новинки, що дозволять приготувати вже відомий напій у новий спосіб. Ці люди – це кавові фанати.
Хто такі кавові фанати?
Ранок починається не з запареної у чашці кави. Справжні фанати цього напою буквально чаклують на власній кухні. Вони обирають улюблені зерна, щоб відправити їх до кавомолки та відміряють з точністю аптекарів, скільки потрібно додати води та в який момент зняти джезву чи гейзерну кавоварку з вогню.
То який він – справжній фанат кави? Передовсім він відрізняється своїми знаннями та жагою до їхнього здобування.
“Кавоголіки” цікавляться різними сортами, досліджують способи заварювання та унікальні позиції кави на ринку. Їм цікава вся кавова культура, і вони п’ють напій не заради кофеїну, а щоб задовольнити свої “кавові” рецептори.
І для вибагливих поціновувачів кави заварювання ідеальної чашки – це справжнє мистецтво, а не просто заливання водою кавового зерна. Будь-що може змінити смак напою, тож знавці з уважністю підходять не тільки до вибору зерен, але навіть до вибору води, на якій будуть заварювати каву.
І, звісно ж, поціновувачі кави знаються на різноманітних методах і технологіях заварювання, вивчають нову інформацію та не бояться експериментувати. Через кавових фанатів з’явилося навіть таке явище, як кавовий туризм.
Що таке кавовий туризм?
Це вид туризму, пов’язаний із ознайомленням з історією, особливостями вирощування кави, її обробки та переробки та способів приготування кави у різних регіонах світу. Кавові тури часто включають відвідування кавових музеїв, дегустації напою та навіть проживання у готелях з видом на плантації.
Кавові інновації для нового смаку напою
Любителі кави слідкують і за новинками у галузі, аби отримувати найкращий смак і аромат від напою. І дуже часто використання новітніх технологій допомагає повністю змінити враження від напою, додати йому глибини та розкрити неочікувані смакові властивості.
Далі розповімо про кілька найцікавіших кавових інновацій.
Кава, ферментована грибним міцелієм
Цей південнокорейський винахід може здивувати навіть досвідчених поціновувачів кави. Зерно проходить кілька тижнів ферментації у середовищі, що складається з грибного міцелію.
Для виготовлення продукту використовують найкращі боби, що вирощують на висотах у 1800 – 2200 метрів над рівнем моря у Папуа Новій Гвінеї. Під час обробки зерна піддають ферментації зі спорами таких грибів: лінтей, шиїтаке, рейші, спараліс, левова грива та кордицепс, а також чага.
Більшість з цих назв українському споживачу, скоріш за все, маловідомі, тож смак точно здивує. Втім, виробники цієї незвичної кави переконують, що смак у неї не зовсім грибний. Експерименти з ферментацією тривали досить довго, і вихідний продукт дещо нагадує Копі Лювак – кава, яка ферментується у шлунку пухнастих звірів під назвою мусанги.
Сироп для кави з каскари та тростинного цукру
Каскара – це висушена шкірка кавового зерна, і це слово можна перекласти буквально як “кора”. Після самого зерна саме каскара є наймасивнішою частиною ягоди, і лише вона одна має комерційну цінність, окрім, звичайно ж, кавового зерна.
Так, винахідники з Нью-Йорка виготовили сироп з каскари преміальної гейші – різновиду арабіки, додавши до нього солодкість завдяки тростинному цукру.
Цей сироп – не тільки підсолоджувач напою, але й спосіб отримати ще більш підкреслений смак в чашці, не додаючи туди нічого, що відривало б від чистоти кавової насолоди.
Іонний генератор для протидії статичній електриці
Коли ви мелете каву вранці, всередині вашої кавомолки неодмінно виникає статична електрика, а вона призводить до того, що мелені зерна починають комкуватися та налипати на стінки кавомолки.
Зазвичай цей ефект усувають різними способами, наприклад замочуванням зерна перед змелюванням. Це дозволяє протидіяти статиці завдяки потоку негативно заряджених іонів.
Як стати кавовим знавцем без дорогих девайсів
Перш за все, потрібно прийняти факт, що для того, аби стати знавцем кави, потрібен час. Це те саме, що вивчитися на сомельє – не можна просто прокинутися одного дня і стати знавцем у цілій галузі.
А вивчити все, враховуючи величезну кількість різноманітних сортів кави, новинок, що виникають щороку, зовсім непросто. Але цілком можливо – і для цього вам потрібно почати з кількох простих кроків.
Нові способи заварювання кави
Скоріш за все, ви час від часу готуєте каву вдома, і кожного разу робите це в один і той самий спосіб. А чи не час спробувати щось нове? Наприклад, можна купити френч-прес.
У цьому скляному графині потрібно поєднати мелену каву та гарячу воду, а потім використати фільтр, аби опустити каву на дно та налити її у чашку.
Також ви можете дослідити нові способи заварювання, наприклад чергувати заварювання кави у джезві та у гейзерній кавоварці. Експериментуйте з техніками приготування кави, поки не знайдете ту, що найкраще відповідатиме вашому смаку. Але навіть тоді зупинятися не варто!
Відвідання нових кав’ярень
Ніхто не буде вважати себе експертом з вина, поки не спробує багато різного вина та не проаналізує різницю. І якщо ви вже вважаєте, що кава – це ваша пристрасть, тоді саме час відвідати кожну цікаву кав’ярню, яку ви бачите. Та намагайтеся шукати саме кав’ярні третьої хвилі з якісним зерном та незвичними рецептами, а також не бійтеся брати напої, які ніколи раніше не пили.
Спробувати каву нового сорту чи бренду
Коли ви по-справжньому занурюєтеся у кавову культуру, не можна обійтися без того, аби звернути увагу на каву, яку ви купуєте. І різниця між комерційною кавою, яка виробляється масово та спешелті-кавою дуже велика.
Спешелті-кава – це продукт ретельного та сталого процесу вирощування, ретельного відбору зерен та експертного обсмажування. Тільки з якісною кавою ви досягнете ідеального смаку у чашці. Також зважайте і на те, що спешелті-кава походить з різних регіонів світу, і кожен з них має не тільки унікальну культуру вирощування, але й смаковий профіль.
Але навіть з обмеженим бюджетом можна знайти відмінний варіант зерен з цікавим і багатим смаком. А компанія Gemini – прямий імпортер кави з багатьох країн і може запропонувати широкий асортимент кави для найвибагливіших поціновувачів.