Укр Рус
3 серпня, 00:32
2

Чому верхівка моркви зелена: експерти дали відповіді

Основні тези
  • Експерти пояснили, що зелена верхівка у моркві може виникати через трансформацію пластид та умови фотосинтезу.
  • Наявність зеленої частини у моркві може говорити про небезпеку токсичного соланіну та відсутність солодкавості плоду.
  • Позеленіння моркви може бути наслідком довгої форми плоду, високого виступання коренеплоду з землі, а також механічного пошкодження під час обробки ґрунту.
  • Для запобігання позеленінню моркви рекомендується обирати сорти, які стійкі до цієї проблеми та вживати профілактичні заходи, такі як підгортання, розпушування ґрунту та обробка навколо рослини.

Джерело:

Obozrevatel

Нам могла часто зустрічатися позеленіла картопля, втім така проблема спостерігається й на моркві, особливо на її верхівці. Експерти садових центрів розповіли, чому так трапляється й зазначили, що все не настільки критично.

Зелену картоплю не можна їсти через вміст токсичного соланіну. Зелена верхівка може спостерігатися в коренеплодах. Вона не має солодкавості, яка характерна моркві та навіть може гірчити. Річ у тому, що саме в цій частині відбувається трансформація червоних, помаранчевих та жовтих пластид в зелені.

Читайте також Час купувати баклажани: чим вони корисні та що з них можна приготувати

Чому морква зеленіє

Зелені часточки клітини беруть участь в процесі фотосинтезу. Вони повинні трансформувати світло, вод та вуглекислий газ в поживні речовини. Якщо ж рослина потрапляє в несприятливі умови, то ці хлоропласти виробляють шкідливі форми кисню.

На кінчику морква може зеленіти тоді, коли має подовжену форму плоду. Також у цій частині можуть позеленіти плоди, які сильно виступають із землі. Ставатися таке може через полив, який оголяє верхівку коренеплоду. А ще позеленіння може бути спричинене механічним пошкодженням, коли оброблявся ґрунт.


Верхівка моркви може зеленіти / Фото Pexels

Щоб запобігти цій проблемі, варто застосувати кілька профілактичних засобів. Обирайте стійкі до позеленіння сорти та гібриди моркви. У кінці серпня моркву треба підгорнути на 3 сантиметри вище рівня ґрунту. Землю треба акуратно розпушувати та обробляти в радіусі 10 сантиметрів від рослини.