Сьогодні разом з українським виробником кави та чаю Gemini розбираємося, що таке матча, як виготовляють популярний напій та на що звернути увагу, аби він був смачним не лише у закладах, але й вдома.

Читайте також Якісний продукт чи тимчасовий тренд: що таке спешелті кава та де її шукати

Найпопулярніші види чаю матча

Сьогодні в чайних можна спробувати зелену матчу різних сортів. Якщо спочатку для всіх вона була відкриттям, то зараз на ринку з’явилися інші цікаві суперфудові пропозиції.

Зелену традиційну матчу готують з чайного листя. Цей суперфуд є чаєм, оскільки його отримують із подрібненого чайного листя Camellia sinensis. Оригінальна матча належить до традиційних церемоніальних чаїв.

Блакитна матча створюється на основі квітів анчану – унікальної рослини орхідеї кліторії трійчастої, вирощеної в Таїланді, відомої ще як метеликовий горошок.

А от рожеву матчу виробляють на основі екзотичного фрукта драгонфруту чи пітахаї.

що таке матча та чим вона особлива
Тубуси з матчею від українського виробника Gemini / Фото з сайту бренду

Матчу культивують та виробляють в Японії вже кілька століть, втім лише з нещодавнього часу вона стала популярною в Америці та Європі. І все завдяки унікальному смаку, який вирізняє її від кави чи чаю.

Основні смакові характеристики кожного з продуктів

Матча має особливий смак. При першому ковтку вона може видатися дещо дивною. Та все ж варто спробувати її кілька разів, щоб повноцінно відчути та зрозуміти її неповторність. Звісно, обирати для цього варто високоякісну сировину.

Як і в випадку кави та чаю, на якість матчі впливає спосіб вирощування, метод збору та низка інших нюансів.

  • Зелена (справжня матча)

Зелений чай вирощують на затіненій плантації. Завдяки цьому листя накопичують в собі максимальну кількість амінокислот та антиоксидантів, які є важливими для нашого організму.

Матча є лідером за кількістю антиоксидантів, оскільки містить їх в 130 разів більше, ніж зелений чай.

Виготовляють матчу з найкращих та наймолодших листочків, які й забезпечують напою яскраво виражений зелений колір. У матчі міститься набагато більший вміст поживних речовин, ніж в інших видах чаю. Матча містить вітаміни (A, B1, B2, B6, C, E) і мінерали (мідь, залізо, калій, цинк).

Хороша матча має смак фруктів та квітів, ну і, звичайно, насичений чайний смак. Щоб насолодитися природним смаком, матчу можна вживати у чистому вигляді, втім часто в кав’ярнях додають молоко. Загалом, матча розслабляє організм та сприяє підвищенню концентрації. Вона також може покращити настрій, когнітивні функції та пам’ять.

що таке матча та чим вона особлива
Матча готують спеціальним вінчиком / Фото Pexels

  • Блакитна матча (порошок з квітів анчан)

Матчу зеленого та блакитного кольору поєднує лише спосіб виробництва – це подрібнення висушених трав в дрібний порошок, але в матчі блакитного кольору взагалі не міститься чайне листя.

Блакитна матча – це тайський синій чай, який готують з висушених пелюсток квітки кліторії. Вона багата ефірними оліями та здатна позитивно вплинути на стан шкіри. Що цікаво, блакитну матчу навіть використовують у терапії глаукоми, оскільки вживання цього напою допомагає знизити внутрішньоочний тиск та покращити зір.

Щодо смаку, то блакитна матча відрізняється від класичної. У ній відчуваються легкі трав’янисті нотки, які можна порівняти зі смаком зеленого чаю, але він менш інтенсивний та має ледь помітний рівень гіркоти. У матчі блакитного кольору відчуваються квіткові нотки, тож вона приємна на смак без додаткових підсолоджувачів.

що таке матча та чим вона особлива
Блакитна матча вирізняється особливим смаком / Фото Getty Images

  • Рожева матча

Якщо традиційна матча перетерта з чайного листя відома багатьом, то рожева лише починає приваблювати та привертати до себе увагу. Створюється вона зі 100% порошку фруктового плоду пітахаї. Смак рожевої матчі відчувається, як поєднання ківі, полуниці та кавуна.

Ця матча теж є корисною, оскільки драгонфрут містить вітаміни В1, В2, В3, С, залізо і фосфор, а також велику кількість антиоксидантів і клітковини. На відміну від традиційної матчі, у рожевій зовсім не міститься кофеїну.

що таке матча та чим вона особлива
Рожева матча створюється з екзотичного фрукту / Фото Getty Images

Матча є ексклюзивним та не дешевим продуктом в меню. Здавалося б, традиційний зелений напій виробляється з листя Camellia sinensis, як і багато інших чаїв, різниця лише в тому, що всі листочки подрібнюють до порошкоподібного стану, за допомогою якого створюється піниста рідина яскравого кольору. Однак ця відмінність – не єдине, що робить чай дорогим. На ціну впливає походження, вирощування, збір урожаю та обробка.

Чому справжня матча така дорога

Чай матча походить з Японії. Там він культивується та обробляється вже понад 800 років. Протягом цього часу технології постійно вдосконалювалися, а вирощування та перероблювання в ході збільшення попиту за останні роки настільки маштабувалась, що це прямо вплинуло й на ціну. Якісному виробництву матчі сприяє родючий ґрунт та м’який клімат. Коштує порошок матчі не дешево, бо земельна ділянка для росту листя цього чаю є обмеженою.

Вирощування спеціально відтіненого чаю тенча, який вважається найякіснішим, є досить трудомістким та витратним. Чайні рослини покривають спеціальною сіткою кабусе, щоб захистити від сонячного світла, а навіть така деталь вже потребує додаткового капіталу.

Сам збір урожаю займає багато часу, оскільки для якісної матчі вибирають лише наймолодші та найменші листочки, а далі фермери з особливою обережністю ставляться до зберігання продукту.

Річ у тому, що з часом листя може утворити гіркі речовини та стати вже не тільки ніжним, тож його якість може впасти в рази. Тому виробництво та зберігання є складними процесами, за якими дуже пильно слідкують.

Цікавий факт! Процес ручного збору відбувається лише раз на рік, переважно в травні. Елітна матча завжди збирається з першого врожаю, оскільки саме тоді паростки мають найвищий вміст поживних речовин та найсолодший смак.

Після збирання листя трохи пропарюють, а потім сушать. Завдяки цьому пропарюванню, в листі зупиняється бродіння та зберігаються всі корисні властивості. Вже під час сушіння ретельно слідкують за температурою. Важливо, щоб вона була не надто високою, інакше листя може легко обгоріти.

З листочків навіть видаляють жилки та стебла, щоб залишилася виключно м’якоть. Вже після цього трудомісткого процесу, листя подрібнюють в млинах в дрібний порошок.

Для високоякісного елітного чаю використовують млини ручної роботи з гранітного каменю. Завдяки повільному процесу подрібнення, за годину отримують лише 30 грамів порошку.

Вже після всіх основних етапів, подрібнений чай потрібно правильно упакувати. Фасування й транспортування теж відіграють важливу роль в ціні, оскільки порошок матча є дуже чутливим до світла, тепла та вологості, тож його дуже ретельно перевозять в герметичному контейнері. Термін придатності матчі є не дуже великим, тому його треба спожити впродовж року після відкриття упаковки.

Цікавий моментом є те, що матчу не продають одразу після виготовлення, а зберігають на чайній фермі, поки не зроблять на неї замовлення. З цієї ж причини виробники встановлюють спеціальні холодильні приміщення, щоб чай міг довше зберігатися, що теж впливає на ціну кінцевого продукту.

Матча – це чай не лише для особливих випадків чайної церемонії. Останнім часом з порошком експериментують та створюють не лише гарячі, але й холодні напої та навіть додають в десерти.

Як приготувати матча вдома

Центральний елемент японської чайної церемонії – матча – традиційно готується за допомогою бамбукового вінчика (часен) та п’ється з чаші, яку називають "чаван". Дрібний порошок розчиняють у воді до утворення кремоподібної пасти.

що таке матча та чим вона особлива
Матча легко готується в домашніх умовах / Фото Pexels

Далі треба нагріти воду до температури 75 градусів. Вода має бути некип’яченою, оскільки це лише нашкодить смаку. Вміст води вливається в чашу та перемішується бамбуковим віночком. Швидкими рухами порошок перемішують по чаші, допоки не зникне осад та не утвориться рівномірна міцна піна.

Матча-лате, яку часто можна побачити у меню кав'ярень, готують так само як і звичайне лате. Різниця лише в тому, що в зелену очайну вливають молоко.

У спекотні літні дні можна приготувати альтернативу теплій матча – холодні напої. До найпопулярніших належать матча айс лате та матча-лимонад.

Поціновувачі матча не зупинилися на напоях, а почали додавати порошок в десерти. У наших кав’ярнях солодощі на основі матча лише починають з’являтися, тим часом в європейських закладах з матча готують буквально все: брауні, печиво, тірамісу, морозиво, чізкейк, круасани та додають до різних тістечок та хліба для яскраво вираженого відтінку без штучних барвників.

що таке матча та чим вона особлива
Морозиво з матчею має незрівнянний смак / Фото Getty Images

Консистенція порошку матча дозволяє його легко змішувати з іншими інгредієнтами, тому в домашніх умовах можна легко приготувати морозиво з матча, додати його в млинці чи мафіни. Для насиченого смаку та кольору достатньо буде лише кілька грамів порошку.

Пропонуємо вдома приготувати традиційний італійський десерт тірамісу, лише на основі матчі. Вам знадобиться:

  • 300 грамів печива савоярді;

  • 3 жовтки + 3 столові ложки цукру;

  • 3 білки + 3 столові ложки цурку;

  • 400 грамів маскарпоне;

  • 200 грамів вершків 33-35%;

  • матча,

Рецепт приготування "Матчамісу": дивіться відео

Очевидно, що окрім напоїв матча застосовується й для приготування десертів. Універсальність робить її привабливою для експериментів у кулінарії. Прихильники здорового способу життя обирають матчу завдяки високому вмісту антиоксидантів, а кофеїн, який міститься в ній, дозволяє підтримувати енергію без різких підйомів та спадів.

Поціновувачі матча вже знають, що напій здатен сконцентрувати увагу, тому його люблять не лише за унікальний смак, але й за те, що він гарно тонізує та тримає в тонусі.

Компанія Gemini виробляє чаї з найякіснішої сировини та пропонує придбати преміальну матчу за приємними цінами. Усього кілька кліків на сайті і ви зможете отримати корисний та смачний продукт вдома за лічені дні.