Тенденція до зростання вартості кави зберігається. Тож сьогодні 24 Канал разом з українським виробником кави Gemini спробує детальніше дослідити це питання та з’ясувати, чи існує ймовірність, що ціна на каву незабаром знизиться.

Цікаво Кавові хвилі: що це таке та скільки їх нараховують

Вартість кави: актуальні тенденції

За один рік від 2020 до 2021 року ціни на арабіку зросли на 12%. Та це був тільки початок. Уподовж наступних 17 місяців вартість піднялася на 2 долари за фунт продукту.

Ціни на каву зросли майже вдвічі. У квітні 2021 року ціни коливалися від 120 до 140 центів США за фунт. Після квітня 2021 року ціни на каву досягли піка у 260 центів США. Це стрес для всіх компаній кавової індустрії, тому що вартість товарів суттєво зросла,
розповів про ситуацію один з продавців зеленої кави Філіа фон дер Гольц.

Причини, з яких ціна невпинно росте, складні, але їх можна поділити на кілька основних факторів:

  • несприятливі погодні умови;
  • падіння виробництва в основних країнах-виробниках;
  • логістичні проблеми, спровоковані COVID-19 та загальною нестабільністю у світі.

Виробництво кави неухильно скорочується вже кілька років у країнах, які виробляють найбільше цього продукту. Йдеться, зокрема, про Бразилію та Колумбію. Основна причина – більша кількість опадів.

Кава в мішках
Обсяг виробництва кави зменшується / Фото Pexels

Водночас внаслідок пандемії різко зріст попит на вантажні перевезення. Такий спосіб транспортування продукту підняв ціну більше, ніж удвічі. При цьому досі спостерігається здорожчення пального. Тому вартість перевезення кавових зерен не тільки з континенту на континент, але й всередині країн залишається надвисокою.

Ціни на каву продовжують бити рекорди. У 2024 році вони приблизно на 30% вищі, ніж торік. І, враховуючи глобальні тенденції, навряд чи щось зміниться у найближчому майбутньому.

Графік зростання ціни кави
Графік річного зростання ціни на каву / Скриншот з Markets Insider

Та все ж не уся кава однаково дорога. Що ж, зрештою, впливає на її кінцеву вартість. Спробуємо розібратися далі.

Що впливає на ціну каву?

Вид кави

Останніми роками фермери надають перевагу вирощуванню арабіки. Відтак на ринку фіксують дефіцит робусти.

Робуста завжди була дешевшою та простішою у вирощуванні. Проте через акцент на вирощуванні іншого виду кави, ринок робусти зменшився та відповідно подорожчав. Втім, це стосуються й іншого виду кави. Та про це поговоримо далі.

З хороших новин – кава з якісної 100% арабіки завжди хороший вибір. Тому акцент фермерів на такому продукті, а також кінцева вартість зерна цілком виправдані.

Теруар

Продовжуючи попередню думку, варто зазначити, що робуста, як і арабіка, можуть рости в різних місцевостях. І це теж впливає на вартість.

Наприклад, кавові зерна, що ростуть на вулканічному ґрунті, матимуть яскравіший смак. Все через те, що така земля багата на поживні речовини та мінерали, а також захищена від вітру. До того ж попит на таку каву як правило більший.

Спосіб збору зерен

Спосіб збору плодів та їхньої обробки теж мають значення. Вартість зібраних зерен вручну буде значно вищою, адже в неї врахована робота працівників. Механічний збір навпаки – здешевлює кінцеву ціну продукту.

Рідкісність кави

Що більш рідкісна кава, то вище зростає ціна. Так, наприклад, кава з регіону Кона, частини Великого острова на Гавайському архіпелазі, може досягати астрономічних цін.

Які фактори сьогодні впливають на подорожчання кави

Кава – це один з найбільш популярних продуктів в усьому світі, і як ми все з’ясували раніше, на її ціну впливає чимало різних чинників. Але через високий попит на продукт торгівля ф’ючерсами на каву стала популярним способом інвесторів спекулювати щодо майбутньої ціни на продукт.

Що таке ф’ючерси на каву? Існують кавові біржі – організації, які проводять регулярні торги на каву. І торгують кавою на них за допомогою ф’ючерсів – контрактів, що дозволяють купити майбутні поставки кави за сьогоднішньою ціною.

Та все ж це – не єдиний фактор, що впливає на вартість. Серед основних причин, внаслідок яких ціна змінюється виділяють:

Збільшення споживання кави

Один з найважливіших факторів, який впливає на вартість кави – це попит та пропозиція. І якщо виробництво кави велике, це може створити надлишок пропозиції, й тоді ціна буде падати. Але якщо трапляється навпаки – варто чекати дефіциту кави та підвищення цін.

Зараз же мода на каву сягає пікових показників. Це призводить до збільшення попиту та подорожчання і сировини, і готового продукту в супермаркетах, ростеріях чи кав’ярнях.

Кавові зерна
Ціна на каву продовжує зростати / Фото Pexels

Спека

Глобальне потепління – це ще один фактор, який у неочевидний спосіб впливає на зростання цін на каву. Через постійний приріст температури змінюється характер опадів у місцях, де вирощується кава: у Південній Америці, Південно-Східній Азії та Центральній Африці.

Вже до кінця століття від 35% до 75% земель, на яких зараз вирощується кава в Бразилії можуть стати непридатними до використання. Найкраща температура для вирощування арабіки – це від 18 до 23 градусів, а в багатьох регіонах, де її вирощують, температура вже наближається до верхньої межі цього діапазону.

Погодні умови та хвороби

Ідеальна погода надзвичайно важлива для того, щоб отримати великий та якісний урожай кави. І шкідлива для рослин не тільки посуха, але й сильний дощ.

До того ж кавові дерева – це рослини, які страждають від дуже великої кількості хвороб, тож догляд за ними зовсім непростий. Грибкові інфекції надзвичайно швидко еволюціонують і можуть миттєво вразити дерева по всій плантації.

Кавове дерево
Каву вражають різні хвороби / Фото Pexels

Ось короткий перелік найбільш відомих захворювань кавових дерев, з якими доводиться зіштовхуватися фермерам:

  • Коричнева плямистість дуже швидко поширюється і на листя рослини, і на кавову ягоду. Хвороба часом знищує до 15% врожаю – і що ближче країна-виробник до екватора, то вищий ризик хвороби.
  • Кавова іржа. Це, певно, найпоширеніша у світі хвороба кавових дерев. Колір уражень може варіюватися від жовтого до помаранчевого. Грибок може порушити фотосинтез, і через це у листі не буде поживних речовин, а згодом загине і все дерево.
  • Хвороба кавової ягоди вражає рослини на будь-якому етапі дозрівання кави та може проявлятися в різних формах – від темних плям до повного знищення ягід всього за декілька днів.

Отож, очікувати зниження ціни на каву найближчим часом, на жаль, не варто. Скоріш за все, відбудеться навпаки – і з осені кава в Україні подорожчає ще більше.

Водночас компанія Gemini як один з найбільших українських виробників натуральної кави завжди намагається до останнього тримати прийнятні ціни для своїх покупців. Й робитиме це доти, доки це буде можливо. Ознайомитися з асортиментом та актуальною вартістю кави та замовити найкращі варіанти можна в фірмовій крамниці Gemini.