Як правильно дегустувати чай: гайд для новачків

13 вересня 2024, 17:00
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Дегустація чаю – спосіб гарно провести час і дізнатися багато нового. Та щоб перейнятися чайною естетикою, варто освоїти кілька простих правил.

Чай – один із найпопулярніших напоїв у світі. Та поруч зі звичним кожному напоєм існують й високоякісні сорти для чайних церемоній. Саме їх часто пропонують для дегустацій, які стали справжнім мистецтвом.

Читайте також Як обрати ідеальну каву в магазині: усе, що можна дізнатися з упаковки

Та важливо розуміти, що кожна дегустація вимагає невеликої підготовки. І сьогодні разом з брендом Gemini детальніше розберемося, що слід врахувати новачкам перед дегустуванням чаю.

Класичний спосіб дегустування чаю: на що звертати увагу

Професійний дегустатор чаю повинен спробувати сотні або навіть тисячі чашок чаю, щоб накопичити достатньо досвіду для точних відчуттів та опису характеристик кожного сорту. А от для початківців спроба дегустування чаю стане досить цікавим та захоплюючим процесом.

Щоб насолодитися дегустацією чаю, треба зосередитися на смаках та ароматах різних сортів чаю. Подібно до дегустації вин, дегустація чаю є мистецтвом і наукою, яка передбачає використання всіх органів чуття для оцінки якості чаю.

Огляд листя

Класичний спосіб дегустації розпочинається з огляду зовнішнього вигляду листя. Перед заварюванням дегустатори перевіряють сухе листя на розмір, форму, колір і структуру. Кожен вид чаю (зелений, чорний, білий, улун, пуер) має свій характерний колір. Придивіться до форми й розміру листя. У деяких чаях воно може бути скручене, ціле або ж подрібнене.


Першим етапом дегустації є огляд листя / Фото Pexels

Аромат

Далі треба оцінити запах вже завареного напою. Аромат може розповісти про якість листя та потенційний профіль смаку. Дегустатори відчувають запахи завареного чаю, щоб виявити різні ноти: квіткові, фруктові, трав’янисті чи земляні.

Стандартна рекомендація для дегустації чаю: на 100 міліграмів води знадобиться 2 – 3 грами чаю. Для заварювання чаю буде достатньо 2 – 5 хвилин. Після цього можете розпочинати дегустацію.

Смакування

Вживання напою – це найважливіший аспект в дегустації. Тут треба оцінити солодкість, гіркоту, терпкість та баланс смаків, а ще можна шукати специфічні смакові нотки чаю. Після ковтка чаю звертайте увагу на післясмак, який може залишати по собі різні відчуття.

Колір

Також варто звертати увагу на колір завареного напою. Він може варіюватися в широких межах залежно від типу чаю – від блідо-зелених і жовтих до темно-червоних і коричневих тонів.

Сучасний підхід дегустування чаю – чим він відрізняється від класичного

Дегустація – це навичка, такий собі сенсорний досвід, який допомагає поглибити розуміння чаю та отримати насолоду від нього. Окрім класичного способу дегустування чаю, є й сучасні підходи, які поєднують в собі традиційні методи з новими техніками.

Сенсорна дегустація

Сучасна дегустація вже зосереджена не лише на смаку, але й на візуальному вигляді та ароматі, тобто в цьому випадку вже глибше й більше занурюються в процес, а не роблять лише поверхневу оцінку.

Технологічні інновації

Для контролю заварювання чаю використовують електричні чайники з точним визначенням температури води.

  • Білий чай: 70 – 80 градусів
  • Зелений чай: 70 – 85 градусів
  • Улун: 85 – 90 градусів
  • Чорний чай: 90 – 95 градусів
  • Пуер: 95 – 100 градусів

Поєднання з їжею

У сучасному світі є таке цікаве слово фудпейрінг – це означає, що дегустування напою відбувається з їжею. Ми звикли до класичних поєднань продуктів з різним алкоголем чи кавою, або до поєднання різних смаків в одній страві, а проте практика фудпейрінгу поширилася і на чайну культуру.

Так, для покращення смакових відчуттів до кожного виду чаю підбирають відповідну трапезу. Розпочати можна з поєднань з сухофруктами. Зелений чай смакує з манго. В такому разі смаки будуть дуже витончені та класно розкриватимуть один одного. А ось для чорного чаю згодяться фініки. Цей насичений та глибокий сухофрукт доповнить, але не переб’є смак напою.

Холодне заварювання

Якщо класична дегустація складається з заварювання чаю гарячою водою, то в сучасних реаліях для цього використовується також холодна або ж – кімнатної температури. Чай, заварений холодною водою зазвичай готується довше – в середньому від 6 до 12 годин. Завдяки температурі води, чай заварюється довше, але при цьому не переварюється. Відтак на виході маємо насичений та при цьому делікатний смак.

Зараз якість чаю та його смак вийшли на новий рівень. В сучасних реаліях споживачі хочуть пити напій церемоніально, насолоджуючися процесом і глибиною смаку. Це вже певний елемент медитації та навіть ритуалу. І щоб поступово заглиблюватися у процес, важливо знати, що обирати для дегустації на початкових етапах.

Огляд різних сортів чаю – що пробувати на початку

Новачка багато різних сортів чаю можуть заплутати, тому для початку варто розпочати з простих видів, вони ж – найвідоміші: чорний, зелений, улун, білий та пуер, а ще є трав’яні, фруктові та квіткові напої. Кожен вид чаю має унікальний смак, аромат і набір корисних властивостей. Щоб поставити певну оцінку напою, треба зрозуміти основні відмінності цих чаїв.

Якщо ви лише починаєте занурюватися в чайну культуру, то радимо розпочати знайомство з кількома основними видами чаю.


Початківцям варто розпочинати дегустацію з найвідоміших сортів / Фото Unsplash

Чорний чай – насичений і яскравий смак

Листя цього чаю повністю ферментують. Це надає напою характерний темний колір і багатий смак.

Зелений чай – освіжаючий смак

Його листя не ферментують, а лише пропарюють або обсмажують. Це зберігає більше корисних речовин.

Чай улун – ідеальний баланс смаку

Це універсальний варіант, який є чимось середнім між зеленим та чорним чаєм. Його частково ферментують, що надає напою унікальний смак і аромат.

Білий чай – делікатний і тонкий смак

Цей чай виробляють з молодих бруньок і листочків, які лише трохи підв’ялюють. Завдяки цьому смак напою – ніжний і тонкий.

Трав'яний чай – різноманітність смаків

Ці чаї вже не отримують з традиційної чайної рослини Camellia sinensis. Їх готують із сушених фруктів, квітів, трав і спецій, тож тут кожен знайде для себе багате різноманіття для дегустації. Можна почати зі свіжого та освіжаючого м’ятного чаю чи пікантного імбирного.

Саме ці різноманітні види дозволять почати таку собі подорож світом чаю, пробуючи різні сорти й порівнюючи смакові характеристики. Втім дегустування чаю хоч процес і захоплюючий, однак не зовсім простий, тому для кращої ефективності варто врахувати кілька важливих нюансів.

Поради для початківців – як розвивати свій смак та що враховувати під час дегустації

Під час дегустування чаю дуже важливо налаштувати свій смаковий профіль, який можна відчути при споживанні чаю. Щоб розвинути свій смак – пробуйте різні сорти чаю, щоб краще зрозуміти унікальні характеристики кожного типу.

Початківцям треба навчитися відрізняти солодкість, гіркоту, кислотність, а також аромат і післясмак. Кожен вид чаю є унікальним. Це залежить від сорту чайної рослини, місця вирощування, методу обробки та навіть часу збору.

Значну роль у визначенні смаку чаю відіграє аромат. Він може бути різним: квітковим, фруктовим, трав’яним чи деревним. Аромат може сильно змінюватися під час заварювання.

Після першого ковтка треба звернути увагу на кілька смакових компонентів.

Солодкість – деякі сорти містять природну солодкість (білий чай або улун), вона має бути помірною або вираженою.

Кислинка – деякі зелені чаї чи улун можуть мати легку кислотність. Ви можете відчувати легкий цитрусовий присмак, втім кислотність надає свіжість та яскравість смаку.

Гіркота – найбільш помітною вона є в чорних чаях. Гіркота може бути помірною чи вираженою та сприйматися як приємна, чи неприємна. Все це вже залежить від смакових вподобань людини.

Не менш важливим є післясмак. Тут треба розуміти, які ноти відчуваються після ковтка. Післясмак має велике значення для загального враження від чаю.

Початківцям, які лише беруться за дегустацію чаю фахівці радять завести блокнот чи записувати в нотатках телефона свої враження про кожен напій. Щоб краще запам’ятати та порівняти різні сорти, записуйте назву, аромат, смак та післясмак.

У світі чаю є поняття горизонтальної та вертикальної дегустації. Перша – зосереджена на тому, щоб пробувати різні сорти одного чаю (зеленого чи чорного) та порівнювати їхні властивості. А от вертикальна дегустація більше занурена в чайну естетику. У цьому випадку доведеться пробувати чаї різних рівнів ферментації чи різного ступеня обсмажування для порівняння змін у смаку.

Розвинути свій смак щодо різних сортів чаю не так просто. Цей процес вимагає постійної практики. Чим більше ви будете пробувати різні сорти чаю, тим більше зможете оцінювати їх та відчувати нюанси напою й, відповідно, віднайдете для себе особливий чай.

Компанія Gemini пропонує найкращі сорти кави та чаю, що ідеально підходять для дегустації. Ознайомтесь з асортиментом компанії на сайті та оберіть зразки, з якими подорож у світ чаю буде ще яскравішою!