Не нашкодьте своєму саду: дізнайтеся, до якого часу можна обрізати дерева
Джерело:
Kvitka.infoОбрізка плодових дерев – найнеобхідніший спосіб для формування крони. Також вона позитивно впливає на ріст та родючість.
У комплексі догляду за садовими деревами обрізка має не менш важливе значення, ніж внесення добрив, полив, аерація, мульчування чи обробка від шкідників і хвороб.
Буде цікаво Ви могли цього не знати: чи можна білити дерева вапном
Обрізка крони зберігає здоров'я та сприяє довголіттю дерева. Вона необхідна як молодим, так і старим деревам.
Для чого обрізають дерева
- формування міцного і здорового скелету дерева;
- контроль росту формуванням крони;
- збільшення розміру плодів, поліпшення їхнього зовнішнього вигляду;
- покращення загального стану дерева;
- кращий доступ до сонячних променів і повітря всіх гілок та плодів, що підвищує імунітет та рятує дерево від хвороб і шкідників;
- зменшення кількості шкідників і хвороб.
Дерева потребують обрізки / Фото Unsplash
Коли обрізати дерева
- Обрізка дерев рано навесні, на початку березня, проводиться до початку сокоруху, коли мине небезпека сильних морозів. Її починають з молодих зерняткових садів – яблунь або груш.
- Весняна обрізка, кінець березня – початок квітня, – це обрізка більшості культур зерняткових і кісточкових (черешня, вишня, абрикос тощо), починаючи з молодших дерев. Обрізку і формування молодих дерев потрібно закінчувати до початку сокоруху, адже в пізніші терміни вона послаблює молоді рослини через втрату запасних поживних речовин, які є у гілках.
- Пізня весняна обрізка дерев (травень – червень). Її роблять під час і після цвітіння, іноді – навіть у першій половині червня. Можна обрізати дорослі дерева, але найбільш бажано обрізати в пізні терміни старі дерева – для обмеження розмірів крони, щоб послабити відновлювальні ростові процеси.
Деякі дерева часом обрізають і влітку, щоб відтягнути цвітіння в наступному сезоні та уникнути втрати врожаю під час весняних заморозків.
Санітарну обрізку дерев зазвичай проводять восени. Тоді ж обрізають і кущі – смородину, аґрус, малину тощо. Залежно від віку плодового дерева або ягідного куща, можна виділити різні види обрізки, але на практиці комбінують декілька видів одночасно.