Важливо знати правильний час: коли потрібно обрізати смородину навесні

9 березня 2024, 13:55
Читать новость на русском

Джерело:

УНІАН

Обрізка кущів і дерев навесні – це дуже важливий етап догляду за рослинами, щоб згодом вони дали вам хороший урожай. І смородина тут – зовсім не виняток.

Смородина починає прокидатися ще рано навесні, тож важливо не пропустити правильний момент: коли снів вже зійшов, але сокорух ще не почався. Саме тоді потрібно обрізати кущі, і вже після цього починаються підгодівлі та обробки від шкідників. 

Цікаво Навіщо вирощувати кропиву на городі: садівники поділилися лайфхаками

Коли проводити обрізку смородини навесні

Санітарна обрізка смородини у весняні місяці проводиться для того, щоб кущі перед цвітінням і плодоношенням стали сильнішими. І через те, що частину пагонів прибирають, рослині не доводиться витрачати на них сили. Окрім того, під час обрізки рослини ви також можете перевірити, чи немає на ній ознак хвороб або ж шкідників. 

Зважайте на те, що провести її потрібно до того, як бруньки почнуть набрякати і почнеться активний сокорух. Терміни обрізки можуть різнитися в залежності від регіону – у південних дещо раніше, а у північних – пізніше. Та зазвичай цю процедуру проводять якраз на початку – в середині березня. 

Спершу вам потрібно очистити ґрунт під кущами від мульчі, снігу та бур'янів, потім розпушити його, і тільки після цього починати будь-які обробки. 

Як правильно обрізати смородину навесні

Основний догляд буде фактично однаковим для червоної, білої та чорної смородини. Втім, у обрізці останньої все ж є деякі нюанси. 

Обрізати смородину потрібно за допомогою гострого та чистого інструмента, тобто секатора. Вам потрібно видалити:

  • сухі, криві, підмерзлі і зламані пагони;
  • старі пагони, що вже набули темно-коричневого кольору;
  • дуже тонкі та хворі гілки;
  • пагони, що загущують кущ. 

Для того, щоб якісно сформувати кущ, вам потрібно вкоротити однорічні пагони приблизно на 10 сантиметрів, а на дворічних та чотирирічних – залишити по сім бруньок, а решту – обрізати. 

Натомість червона і біла смородина не потребують такої ретельної обробки, адже ці кущі можуть давати гарний врожай протягом 8 років. Тож на них потрібно залишати і молоді, і старі пагони. А зрізати потрібно дуже старі та хворі гілки, вовчки та верхні незрілі частини на пагонах.