Укр Рус
7 квітня, 21:59
2

Виросте великим та солодким: найкращі сорти буряка, які радять городники

Основні тези
  • Буряк є невибагливим у вирощуванні та популярним в Україні, зокрема для борщу і вінегрету.
  • Популярні сорти: Бордо, Негритеня, Єгипетський плаский, Ріваль, кожен з яких має свої переваги у врожайності та смаку.

Буряк в Україні садять настільки ж активно, як і моркву, редиску чи цибулю. Для того, щоб отримати соковиті й ніжні коренеплоди, потрібно правильно підібрати сорт. Городники розповіли про кілька найкращих варіантів, які є найпопулярнішими.

Коренеплід є невибагливим у вирощуванні, тому його часто саджають на городі, пише 24 Канал. Зібрані овочі використовують для приготування багатьох справ, оскільки буряк є досить корисним та смачним.

Читайте також Коли краще садити картоплю у 2025 році – до чи після Великодня: дізнайтеся ідеальний час

До улюбленого багатьма борщу краще вирощувати сорт борщовий, а до вінегрету – вінегретний, втім є ще чимало інших сортів.

Бордо

Цей сорт дозріває через 115 днів. Овоч має круглу й трохи приплющену форму, а вага плоду може досягати від 200 до 500 грамів. Буряки є солодкими, щільними за структурою й рівномірно забарвлені як зовні, так і всередині.

Негритеня

Сорт є одним з найбільш затребуваних українськими дачниками. Буряк не є вибагливим у догляді й має чудовий смак. Коренеплоди досить солодкі, вагою 300 грамів й можуть пролежати в погребі за правильного зберігання аж 9 місяців.


Сорти буряка, які є соковитими й смачними / Фото Pexels

Єгипетський плаский

Буряк цього сорту має високу урожайність, добре зберігається й має рівномірне червоно-фіолетове забарвлення. Коренеплід ніжний та соковитий й може досягати 500 грамів, а плоди достигають вже через 80 – 100 днів.

До слова! Ви могли й не знати, але буряковий відвар корисний для кімнатних рослин, бо містить мінерали, такі як калій, магній, фтор, марганець та фосфор. Більше про це читайте в нашому матеріалі.

Ріваль

Цей сорт чудово підходить до різних салатів та борщу. Ріваль є середньопізнім сортом, а коренеплоди важать по 200 – 300 грамів.