Укр Рус
26 березня, 01:10
2

Ягоди будуть великі й соковиті: чи треба обрізати вишню навесні – секрети досвідчених садівників

Основні тези
  • Обрізка вишні навесні повинна відбуватися з настанням тепла, зазвичай у другій половині березня або у квітні.
  • Ціль обрізки весною полягає у формуванні крони для покращення врожайності та уникнення загущеності гілок.
  • Обрізка допомагає гілкам рости у правильному напрямку, запобігає хворобам та забезпечує якісні плоди.
  • Необрізані гілки можуть сплутатися та заважати одна одній, що може призвести до слабкого росту дерева та неякісного плодоношення.

Джерело:

"Вікна"

Щовесни досвідчені садівники обрізають вишню. Від цього залежить якість ягід, які ростимуть на дереві.

Також обрізання гілок дозволяє сформувати зовнішній вигляд дерева. Воно буде охайним, а гілки не ростимуть хаотично.

Читайте також Проблеми залишаться в минулому: коли пересаджувати кімнатні рослини у квітні – місячний календар

Коли можна обрізати вишню навесні

Вишню обрізають з настанням тепла. Цей процес не прив'язаний до конкретної дати, тож треба слідкувати за погодою.

Зазвичай, якщо зима була відносно теплою, обрізання вишні проводять у другій половині березня. У регіонах з холоднішим кліматом вишню можуть обрізати у квітні або на початку травня.

Головне зробити це до початку руху соку. Про те, що сік вже почав рухатися по дереву, можна зрозуміти завдяки набряклим брунькам.


Обрізайте вишню правильно / Фото Unsplash

Навіщо обрізати вишню навесні

Досвідчені садівники обрізають вишню навесні та восени. Цілі цих обрізань відрізняються.

Навесні формують крону дерева, щоб покращити врожайність та уникнути загущеності гілок. Якщо це зробити правильно, то восени навіть не треба буде нічого обрізати.

Окрім цього, обрізання вишні навесні не дає гілкам сплутатися між собою – вони ростуть у заданому напрямку. Це запобігає хворобам, що можуть ослаблювати дерево і впливати на плоди.

Необрізані гілки ростуть хаотично, плутаються та заважають одна одній. Це забирає у дерева багато поживних речовин та ослаблює вишню, що впливає на формування плоду. Ягід може бути дуже мало, вони будуть маленькими й несмачними.