Навіть найекстремальніші умови не спиняють людей від приготування улюблених напоїв – зокрема й кави та чаю. Але ось деталі цього процесу можуть дуже суттєво відрізнятися від того, до чого звикла більшість людей. Як саме готують каву та чай мандрівники, 24 Канал розбирається разом з українським виробником Gemini.
Цікаво Для справжніх гурманів: найдорожчі сорти кави та чаю у світі
Кава та чай на вершинах гір
Тим, хто вирішує вирушити в гори, варто прихопити із собою газовий пальник, металевий посуд, мелену каву та ще кілька дрібничок. Вже не дуже просто, так?
Але одна справа – варити каву дорогою на Говерлу, і зовсім інша – на вершині найвищої гори світу, Евересту. Окрім холоду та постійного вітру на професійних альпіністів у приготуванні гарячого напою очікує ще одна перепона – розріджене повітря.
Продукти для сходження на вершину гори зберігаються у Mount Everest Base Camp – там вже настільки холодно, що навколишнє середовище працює як такий собі холодильник, і це дозволяє зберігати місцеві продукти свіжими досить довго.
І це дуже важливо, адже під час сходження на Еверест альпіністи споживають приблизно у п’ять разів більше калорій, аніж зазвичай. І, звісно ж, для того, аби зігрітися, п’ють багато напоїв, зокрема, алкогольних.
Але також варять і чай, і каву – а останню альпіністи люблять особливо. Та її приготування – не таке просте, як може здатися: у таборі двоє людей мають всього одну роботу – відколювати чистий лід з льодовика, аби згодом розтопити його для приготування їжі, гарячих напоїв та пиття. Цю ж воду використовують для купання, прибирання та решти потреб.
Готувати каву у горах непросто / Фото Pexels
Взагалі вся вода в таборі – відтоплена з льоду, а у кожного альпініста завжди є при собі гарячий термос, аби випити кави, чаю чи гарячого шоколаду.
У верхніх таборах альпіністи та гіди разом топлять чистий сніг для отримання води. Процес цей нешвидкий – команді з двох людей потрібно приблизно 3 – 4 години, аби зібрати та розтопити воду на день.
До речі, кава та чай, заварені на вершині Евересту, смакуватимуть по-іншому – через інший атмосферний тиск вода почне кипіти за нижчої температури, і не залишатиметься досить гарячою протягом дуже довгого часу. Втім, не так багато людей помітять цю незначну різницю у смаку.
Виживання під палючим сонцем: що п’ють у пустелях
Коли починається літо і спека, перше, що хочеться випити – це склянку крижаної води. Втім, цей інстинкт помилковий – адже, як би дивно це не звучало, але гарячі напої допоможуть впоратися із високою температурою набагато краще.
І туареги, народ, що населяє велику частину Сахари, знають про це краще за інших – адже традиційним напоєм для них є гарячий м’ятний чай, вживання якого часто перетворюється на церемонію.
Заварювати такий чай має обов’язково голова сім’ї, і він ж подає його гостям на знак гостинності. Аби не видатися неввічливим, гостеві потрібно випити не менше трьох чашок чаю.
І цей чай – це не просто напій, що допомагає врегулювати температуру тіла, але й соціальна активність. П’ють чай та каву, обов’язково гарячими, і бедуїни – буквально жителі пустелі, кочові араби Аравійського півострова та Північної Африки.
В пустелях п’ють гарячий чай / Фото Pexels
Заварити його в пустелі без дров та запальнички неможливо, тож останню завжди потрібно тримати в кишені, а сухі гілки збирають неподалік. Але перебуваючи у селі чи таборі, бедуїни завжди використовують для приготування напою газ – аби зберегти дорогоцінні пустельні дрова.
Справжньою частиною культури для бедуїнів стала кава: її п’ють на свята, весілля, у періоди жалоби. Це більше, ніж просто напій – це символ гостинності та довіри. Якщо пропонують горнятко кави, а гість погоджується, для бедуїнів це свідчить про взаємну доброзичливість.
Кава також відіграє не менш важливу роль у веденні справ, при переговорах та обговоренні шлюбу. Наприклад, якщо потрібно вирішити суперечку, родина йде до іншої сім’ї, аби залагодити справу. Щойно господар пропонує випити кави – це сигнал, що суперечка – залагоджена.
Каву бедуїни подають у невеликих кількостях в маленьких чашечках без ручок. Випити можна три чашки кави: перша – для душі, друга – для меча, а третя – бо ти в гостях. Якщо гість хоче, аби чашку наповнили знову, її потрібно передати господареві. А якщо вже випив достатньо, перед тим, як повернути її, чашку потрібно струсити.
І навіть якщо людина зовсім не любить кави, не випити хоча б одну чашечку – це неповага до господаря дому.
На хвилях: кава та чай на кораблях та яхтах
Здавалося б, у чому проблема готувати каву та чай на кораблі? Якщо є обладнання, можливість нагріти воду та чайне листя чи зерна кави, можна приготувати такий самий напій, як і на суші. Тільки ось основна проблема полягає у наявності прісної води.
Попри те, що кораблі рухаються по воді, пити її, безперечно, не можна. Прісна вода потрапляє на судно двома способами: її або завантажують на судно в порту, або ж переробляють з морської, а цей процес – не такий вже й простий.
Зараз це вже є не такою проблемою, а ось у давнину прісна вода на судні була справжнім дефіцитом, і використовували її надзвичайно обачно. Настільки обачно, що її можна було тільки пити: навіть їжу на воді практично не готували, і морякам доводилося місяцями обходитися галетами, солониною, горіхами тощо.
На кораблі потрібно берегти питну воду / Фото Pexels
Прісну воду зберігали в бочках, до яких додавали срібло, аби вона не псувалася так швидко. Втім, це призводило до цікавого побічного ефекту: від вживання такої води шкіра на деякий час могла почервоніти.
Ще один популярний метод зберігання питної води на кораблі у давнину – додавання до неї невеликої кількості спирту. До речі, без алкоголю на суднах не обходилося – наприклад, морякам Королівського флоту ще до 1970 року щодня видавали "ромовий пайок" – 71 мілілітр алкоголю.
Цей звичай привів і до іншої традиції – чаювання з додаванням рому, яке було популярним серед моряків протягом багатьох десятиліть. Втім, до рому додавали не тільки чай: у 18 столітті офіцери вимагали розбавляти алкоголь соком лимона та лайму, аби уникнути цинги – дуже поширеної на той час хвороби.
Втім, зараз моряки вже не п'ють ром – понад п'ятдесят років тому ромовий пайок скасували через побоювання, що вживання міцного алкоголю призведе до невпевненості рук під час роботи зі складними механізмами корабля.
А ось традиція чаювати, звісно ж, залишилася.
Як готувати напої у будь-яких умовах: корисні інновації
Звісно, сучасні туристи також не можуть обходитися без ранкового заряду кофеїну з кави чи чаю. Але готувати напої у похідних умовах може бути непросто; саме тому щороку на ринку з'являється все більше товарів, що можуть зменшити кількість потрібного інвентарю для приготування чашки ароматного напою.
Один з них – це портативна кавоварка, як-от AeroPress Go. Переваги таких пристроїв у тому, що вони займають зовсім небагато місця та залишаються легкими – до 300 грамів разом із кавою.
Ще один маст-хев для сучасних туристів – це термокружки. Чимало з сучасних варіантів мають вбудований підігрів, а це значить, що ваш напій залишатиметься гарячим навіть у найбільш екстремальних умовах.
Можливо, ви також плануєте незвичну подорож? Завітайте на store.gemini.ua та оберіть якісну каву та чай, які стануть вашим надійним супутником навіть у найскладніших умовах.