Укр Рус
19 квітня, 10:21
3

Як зробити блакитні яйця без хімії та покупних барвників: простий спосіб

Основні тези
  • Фарбування яєць у блакитний колір можна зробити без хімічних барвників, використовуючи відвар червонокачанної капусти з оцтом.
  • Щоб яйця не тріскалися, перед варінням їх слід покласти у теплу воду і додати сіль у воду.

Фарбування яєць у яскраві кольори – це цікава та важлива традиція перед Великоднем. І чимало людей намагаються використовувати для цього натуральні засоби.

Якщо ви хочете пофарбувати яйця у насичений блакитний колір, тоді це можна зробити навіть без використання магазинних барвників, повідомляє 24 Канал. Для цього можна натомість використати звичайний продукт з холодильника. 

Цікаво Чому на руці не можна носити червону нитку: не всі знають

Чим пофарбувати яйця у блакитний колір?

Звісно, для того, аби досягти яскраво-блакитного чи синього кольору, можна використати звичайний барвник. Але також можна скористатися й іншим перевіреним способом, який буде більш натуральним. Для нього потрібно використовувати білі яйця. 

Спершу відваріть їх, а тоді потрібно нарізати на дрібні шматочки червонокачанну капусту та залити її окропом. І коли вода набуде кольору капусти та охолоне, потрібно додати до неї також 3 столові ложки оцту. 

До речі, раніше ми вже розповідали про те, у які кольори крашанки краще взагалі не фарбувати – вони притягують нещастя та смуток. 

Після цього опустіть яйця у цей розчин та закрийте кришкою. Для того, аби досягти бажаного кольору, потрібно залишити яйця у воді з капустою принаймні на 2 години. Та для того, аби бути впевненими у результаті, ви можете залишити яйця у воді на цілу ніч. 

Після цього яйця потрібно висушити на паперовому рушнику – а ось витирати їх не слід, аби не стерти колір. А ось після того, як вони висохнуть, для блиску крашанки можна змастити олією. 


Яйця можна пофарбувати у блакитний / Фото Pexels

Як зварити яйця, щоб вони не тріскалися?

Для того, аби приготувати ідеальні крашанки, потрібно спершу зварити яйця так, аби шкаралупа не потріскалася. А для цього варто знати кілька простих секретів. Спершу залийте яйця холодною водою та на сильному вогні доведіть до кипіння. Після цього вимкніть воду та залиште у гарячій воді. Залежно від того, скільки яйця у ній залишатимуться, такими вони й будуть. 

4 хвилин вистачає для рідкого жовтка і відносно твердого білка. 8 хвилин – жовток буде м'яким, але не рідким, а колір залишатиметься насиченим. 10 – 12 хвилин – жовток буде щільним, а колір зблідне. 

Також для того, аби яйця не тріскалися, потрібно перед варінням покласти їх у теплу воду – так ви вирівняєте перепад температури. Окрім того, добре посоліть воду – додавайте 1 столову ложку солі на літр води.