Кава та чай – це два найпопулярніші напої у світі. Їх обожнюють мільйони людей. Однак саме час скуштувати смачні новинки. Тим більше, що основою для них стануть улюблені кава і чай. А 24 Канал та український виробник Gemini діляться смачними та простими рецептами.
Цікаво Кава та чай у кіно: які культові сцени варто переглянути за горнятком улюбленого напою
Ароматний чай масала
Якщо звичайний чорний та зелений чай вже пити не хочеться, тоді можна зварити святковий напій на основі молока, спецій та чаю. З приготуванням впорається будь-хто, а смак подарує справжню насолоду.
Цікаво! Чай масала – родом з Індії, і єдиного рецепта його приготування там не існує. Втім, в усіх варіаціях повторюються чотири обов'язкові складники: чорний чай, підсолоджувач, молоко та спеції.
Інгредієнти для масали:
- 300 мілілітрів молока будь-якої жирності;
- 300 мілілітрів води;
- 1 столова ложка меду;
- 4 чайні ложки чорного листового чаю;
- 1 паличка кориці;
- 1 зірочка анісу;
- 5 зерен кардамону;
- 3 горошини чорного перцю;
- 2 гвоздики;
- ½ чайної ложки сухого імбиру.
Як приготувати напій?
В сотейник чи каструльку потрібно залити воду та молоко й довести їх до кипіння, а тоді зменшити вогонь. Додати туди чай та усі прянощі.
Чай масала / Фото Pexels
Наступний крок – додати ложку меду та добре перемішати. Проварити масала варто ще 2 – 3 хвилини, а тоді вимкнути вогонь та дати настоятися напою під кришкою ще 5 хвилин. Процідивши у горнятко через сито, можна смакувати.
Безалкогольний глінтвейн на основі чаю
Ідеальний варіант для тих, хто любить смак глінтвейну, однак не хоче пити алкоголь. Вино можна замінити чорним чаєм та вишневим соком.
Інгредієнти для безалкогольного глінтвейну:
- 3 ложки ягідного сиропу;
- 1 літр вишневого соку;
- 6 – 8 часточок лимона та апельсина;
- 3 – 4 ложки меду;
- 1 – 2 палички кориці;
- 10 грамів чорного чаю;
- бодян;
- гвоздика.
Для того, щоб приготувати напій, спершу потрібно закип'ятити разом чай, ягідний сироп та сік. Далі зменшити вогонь до мінімуму та додати спеції. Коли напій поварився ще 3 – 4 хвилини, вогонь потрібно вимкнути. Тоді накрити глінтвейн кришкою та залишити на 10 хвилин. Можна насолоджуватись.
Глінтвейн можна приготувати з вишневого соку та чаю / Фото Pexels
Кава по-в'єтнамськи
Якщо хочеться кави, однак особливої, тоді спробувати цей рецепт – must have. В ірландську каву додають лікер, у каву по-турецьки – прянощі, тим часом кава по-в'єтнамськи чудово смакуватиме зі згущеним молоком.
Інгредієнти для кави по-в'єтнамськи:
- 2 столові ложки згущеного молока;
- порція меленої кави;
- 1 склянка гарячої води.
Насамперед потрібно налити згущене молоко в чашку для кави. Після цього помістити кавовий фільтр та зволожити його невеликою кількістю води. Наступний етап – засипати всередину каву й залити водою. Після того, як кухоль наповниться, потрібно перемішати напій. Смачного.
Кава по-в’єтнамськи / Фото Shutterstock
До речі, за бажанням рецепт можна урізноманітнити за допомогою інших інгредієнтів: наприклад, алкогольних лікерів, віскі чи рому, а також кориці та спецій.
Шоколадно-м'ятний чай лате
Якщо цікаво, як поєднується шоколад із м'ятою у напоях, то ось відповідь: чудово! Цей теплий, але водночас трохи гостренький напій може зробити вечори за переглядом улюблених фільмів чи прочитанням книг по-справжньому незабутніми.
Які інгредієнти потрібні:
- 1 чайна ложка какао;
- 2 чайні ложки чаю Асам;
- 1 склянка молока;
- вода;
- м'ятна пудра чи свіже м'ятне листя;
- коричневий цукор – до смаку.
Для того, щоб отримати максимально яскравий смак, потрібно використати якісний какао-порошок.
З м’яти і шоколаду можна зварити чай / Фото Pexels
Щоб приготувати цей напій, у посудину потрібно засипати чай та коричневий цукор. Далі залити їх водою, яку щойно закип'ятили. На декілька хвилин посудину потрібно накрити, аби напій настоявся. Води має бути небагато, щоб потім долити чашку спіненим молоком.
Кава по-ірландськи
Цей гарячий напій зігріє навіть в найхолодніші вечори, тож зараз вже саме час навчитися його готувати.
Які інгредієнти потрібні на дві порції:
- 1,5 чайної ложки тростинного цукру;
- 100 мілілітрів свіжозвареної кави;
- 25 мілілітрів ірландського віскі;
- 25 мілілітрів збитих вершків.
Для того, аби приготувати напій, варто взяти спеціальну склянку для ірландської кави (або будь-яку іншу посудину), залити 15 мілілітрів ірландського віскі. Також потрібно приготувати цукровий сироп у пропорції 2:1, де до однієї частини води потрібно додати вдвічі більше цукру. Проваріть його у сотейнику та додайте 10 мілілітрів до напою. Помішайте до розчинення.
Кава по-ірландськи / Фото Pexels
Останній інгредієнт – це холодні жирні вершки. Їх потрібно збити до стійкості у шейкері чи банці без використання льоду, а тоді акуратно розмістити їх на поверхні напою у вигляді шапки.
І кава, і чай можуть стати ідеальними зимовими напоями, а варіантів їхнього приготування – безліч. Попри наявність класичних рецептів, ніколи не варто обмежувати свою фантазію: ідеальний смак можна знайти, тільки постійно пробуючи щось нове. А компанія Gemini пропонує чай та каву для новорічних експериментів. Ознайомитися з асортиментом можна на сайті: store.gemini.ua