Під час приготування домашньої їжі ви найчастіше використовуєте необроблені продукти, а це робить ваш раціон набагато здоровішим. Втім, лікар Майк Гансен розповів про чотири помилки, які можуть становити ризик для вашого здоров'я.

Цікаво Ось що з вами відбувається, якщо ви ніколи не миєте свій чайник

Приготування на сильному вогні

Нагрівання їжі до дуже високих температур може бути шкідливим з цілої низки причин. І одна з них – це глікація. Цей процес відбувається, коли тепло змушує глюкозу та фруктозу зв'язуватися із білками, і в результаті вони утворюють кінцеві продукти глікації.

І лікар пояснив, що у деяких випадках фруктоза є навіть гіршою за глюкозу. Зокрема, метаболізм цієї речовини призводить до окисного стресу, що у сім разів вищий порівняно із глюкозою.

А часте споживання продуктів, приготованих на сильному вогні, може призвести до ожиріння та навіть пошкодження кровоносних судин. Окрім того, деякі дослідження показують, що споживання такої їжі може підвищити ризик розвитку раку грудей у жінок на 30%.

Приготування їжі на відкритому вогні може бути небезпечним
Приготування на великому вогні може бути небезпечним / Фото Pexels

Швидке розігрівання

Миттєве нагрівання їжі може утворювати деякі ефіри жирних кислот – побічний шкідливий продукт, який можна знайти у багатьох оброблених продуктах.

Вони утворюються, коли вільні жирні кислоти з жирів реагують з іонами хлориду в солі під час процесу швидкого нагрівання при температурах вище 400 градусів за Фаренгейтом, 240 градусів за Цельсієм,
– поділився лікар Гансен.

Використання антипригарного посуду

Антипригарні сковорідки можуть бути дуже зручними для приготування їжі, але, виявляється, вони також можуть і нашкодити. Посуд з антипригарним покриттям покритий матеріалом, що є різновидом поліфторалкілової речовини. А це група синтетичних хімічних речовин, що стійкі до тепла, води та олій.

Та під час нагрівання до дуже високих температур, частинки цього покриття можуть потрапляти до їжі, яку ви готуєте. І ці хімічні речовини також були пов'язані із підвищеним ризиком деяких видів раку.

Смаження поліциклічних ароматичних вуглеводів

Коли жир і сік з м'яса контактують із джерелами високої температури, такими як гаряче вугілля чи полум'я, можуть утворюватися деякі речовини, які точно не будуть корисними для вашого здоров'я.

Ці речовини також присутні й в димі, який утворюється у процесі приготування, і він може прилипати до поверхні м'яса, або ж ви можете вдихати його.

Дослідження показали, що споживання та вдихання цих хімічних речовин також може призвести до підвищених ризиків розвитку раку – зокрема раку легенів, молочної залози, сечового міхура та товстої кишки.

Для того, щоб зменшити утворення цих речовин, ви можете:

  • маринувати м'ясо перед приготуванням;
  • використовувати кришки під час приготування;
  • обирати такі методи приготування м'яса, що не передбачають надто сильного нагрівання – наприклад, запікання або ж відварювання.