Можливо, вам доводилося чути розповіді бабусь про численні переваги пиття сирих яєць. Ось тільки на думку докторки медичних наук Дженніфер Гілберт, насправді це може принести більше проблем, ніж користі.

Цікаво Як позбутися від тарганів: домашні методи, які справді працюють

Ви можете заразитися сальмонелою

Коли мовиться про пиття сирих яєць, сальмонела – це те, що викликає найбільше занепокоєння. Це бактерія, яка живе у кишківниках тварин, зокрема і свійських птиць, і вона може забруднити внутрішню частину яйця ще до того, як утвориться шкаралупа. А ця шкаралупа також може бути заражена сальмонелою вже після відкладання яєць.

Виявляється, щороку ця бактерія вражає понад 1,3 мільйона людей на рік. Серед симптомів сальмонельозної інфекції:

  • діарея;
  • блювота;
  • лихоманка;
  • спазми у животі.

Найбільш небезпечна сальмонела для дітей, що не досягли віку 5 років, дорослих, що старші 65 та тих, які мають ослаблений імунітет.

Ви можете не засвоїти багато білка з яєць

Одне невелике дослідження показало, що люди можуть засвоїти приблизно 90% білка з вареного яйця та всього близько 50% – з сирого.

Можливо, це відбувається через фермент трипсин, який розщеплює білки, але може бути заблокований іншими ферментами, що містяться у сирих яйцях. Тепло може руйнувати інгібітори трипсину, і через це білок краще засвоюється.

Яйця не варто пити сирими
Сирі яйця не такі корисні, як варені / Фото Pexels

Ви не зможете поглинати багато біотину

Варені яйця можуть бути набагато кращим варіантом і у випадку, якщо ви хочете отримати і інші поживні речовини. У сирих яйцях також міститься специфічний білок авідин, який може пригнічувати засвоєння біотину – вітаміну B7. Але варіння яєць допомагає руйнувати авідин, тож якщо ви хочете отримати вітаміни, то краще варити яйця.

Втім, споживання сирих яєць все ж може дати вам деякі переваги.

Вони корисні для ваших очей

Окрім усіх мінералів і вітамінів, які можна знайти в яйцях, вони також містять і каротиноїди, що мають антиоксидантні властивості. І до того ж у яйцях можна знайти і інші поживні речовини – наприклад, вітамін А, який може підтримувати здоров'я очей.

Вони не будуть впливати на рівень холестерину

На перший погляд може здатися, що у яйцях надто багато холестерину, щоб вони були і справді поживними. Втім, здається, холестерин у яйцях не впливає на загальний рівень холестерину так само, як це роблять інші продукти.

Вони є чудовим джерелом холіну

Чимало людей споживають недостатньо холіну, щоб задовольнити свої щоденні потреби. А холін тим часом залишається дуже важливою поживною речовиною. Одне яйце може забезпечити більше чверті вашої денної потреби.

Високе споживання холіну пов'язують із зменшенням ризику інсультів, а також існує потенційний зв'язок між холіном та зниженням ризиків захворювання на діабет 2-го типу, захворювання печінки та когнітивних функцій.

Чи варто пити сирі яйця?

Коротка відповідь буде така – ні. Вживання сирих яєць може піддати вас ризику отруєння сальмонелою, а це може призвести до судом, а у важких випадках – навіть до смерті.

Безсумнівно, що у яйцях є дуже багато переваг та поживних речовин, та їх усі можна отримати і від споживання варених яєць.