В Україні існують досить давні традиції збирання великоднього кошика – і кожен його складник має своє значення та історію, повідомляє 24 Канал.
Цікаво Як пофарбувати яйця буряком: будуть неймовірно яскраві
Як зібрати великодній кошик?
Плетені кошики, здавалося б – неодмінний атрибут великодніх свят. Втім, так було не завжди. Раніше деякі господарі вивозили святити паски у великих кошелях на возах. І що вищий був соціальний статус у людини, то більше добра було на возі. А ось на сході України до церкви на Великдень приходили з ночвами – дерев'яними коритами, а також вузликами.
Втім, що справді є незамінним атрибутом великоднього кошика – це паска. Цей обрядовий хліб у давнину означав повноту життя та був головним атрибутом свята. Тут важливий не тільки сам хліб, але й атмосфера, у якій печуть паски. Під час її приготування не можна було лаятися та сваритися.
У кошику обов'язково має бути паска / Фото Pexels
Окрім того, на пасках часто навіть проводили ворожіння – якщо вона не допеклася, або ж тріснула, це вважалося поганою прикметою. Також у кошик потрібно обов'язково покласти яйця, і за традицією їх потрібно також пофарбувати – зробити крашанки чи писанки. Подекуди у кошики їх клали до 60 штук. Та раніше ми вже розповідали, скільки крашанок насправді потрібно зробити перед Великоднем.
Також у кошику має бути свічка – вона символізує світло Христа.
Ось ще кілька продуктів, які варто покласти в кошик та освятити на Великдень:
- ковбаса;
- солодощі – цукерки, мед та випічка;
- сир;
- гірчиця;
- масло чи вершки;
- овочі – хрін та редиска;
- фрукти;
- сіль;
- зелень;
- вода.