Історія довжиною в століття: як кавомолки стали незамінним пристроєм для приготування кави

21 березня 2024, 11:00
Читать новость на русском
СПЕЦПРОЄКТ

Ні для кого не секрет, що свіжообсмажені та свіжозмелені кавові зерна допомагають розкрити потенціал смаку й аромату кави на повну. Завдяки цьому вона смакує по-особливому. Але якщо раніше за смачним та насиченим напоєм доводилося йти в кав'ярню, то зараз приготувати його може кожен.

Звісно, для цього знадобиться спеціальне обладнання. Проте й воно стало значно доступнішим, а широкий асортимент, представлений на ринку, дозволяє підібрати все необхідне в бажаному ціновому діапазоні, пише 24 Канал.

Читайте також Українська обсмажка чи іноземна: що важливо знати, аби пити найсмачнішу каву

Сьогодні разом з українським виробником кави Gemini розберемося, як правильно підібрати кавомолку, розглянемо різновиди цієї побутової техніки, а також переваги та особливості кожного із видів.

Як еволюція культури споживання кави вплинула на оснащення

Впродовж багатьох століть кава розповсюджувалася по всьому світу, поки не стала важливою частиною повсякденного життя та справжнім ритуалом, без якого неможливо уявити ранок. Разом з цим розвивалася культура її споживання.

Ароматний напій, який готували здебільшого у кав'ярнях, почав все частіше подаватися в елітних ресторанах та невеличких кіосках, де пропонують взяти "coffee to go". Роботодавці вирішили встановлювати кавоварки в офісах, а справжні кавові гурмани – купувати кавові аксесуари та якісні зерна, щоб варити смачні напої вже в себе на кухні. Так, кава стала незамінною частиною нашої рутини.

Багато змінилося і в аспекті вибору кави для щоденного вживання. Якщо ще кілька десятків років тому споживачі задовольнялися розчинною кавою, то зараз все більше із них віддають перевагу високоякісним зернам з Ефіопії, Гондурасу, Колумбії, Кенії тощо. А їх підготовка до заварювання стає окремою медитацією.

Значну роль у цьому процесі відіграє і процедура змелювання. А разом із ним – кавомолка. Тож, на що варто звернути увагу перед його покупкою, розповідаємо далі.

Що варто знати про кавомолки

Функцію перших кавомолок взяли на себе звичайні ступки з товкачами. Саме ними послуговувалися мешканці Ефіопії та Близького Сходу. Попри свою примітивність, це був перший крок до змелювання кави відомим нам методом. Проте у період активної популяризації кавових зерен у світі він виявився не надто практичним.

Так, з 15 століття люди почали використовувати для помелу зерен ручні млинки, які були призначені для спецій. А вже наприкінці 17 століття англієць Ніколас Бук винайшов першу ручну кавомолку. Й вже незабаром цей простий девайс почав активно використовуватися як у Європі, так і Америці.

Паралельно тривали пошуки більш зручних форматів. І вже в 1913 році була винайдена та запатентована перша електрична кавомолка. Прилад розробила компанія Hobart Manufacturing.

Це дало імпульс до розширення асортименту кавомолок на ринку та появи нових брендів, які тестували інноваційні матеріали, покращували характеристики та потужність, вдосконалювали дизайн. Попри це, революційних змін більше не спостерігалося.

В цей час кавомолки почали використовуватися в закладах. Це спростило процес змелювання кави в широкому вжитку та допомогло ще більше популяризувати улюблений напій. Примітно, що цей інструмент міг забезпечити необхідний ступінь помелу для кави. А щоб справлятися з великим потоком гостей, кавомолки отримали вищі потужності.

Саме в цей час закріпилася думка, що кавомолка – це щось вузькопрофільне та потрібне здебільшого для закладів. Утім, сьогодні все більше людей розуміють, що якісний прилад для подрібнення кави – не лише мастхев для будь-якої кав’ярні, ресторану чи кафе, але і корисний девайс на кожній кухні.


Кавомолка – корисний девайс на кожній кухні / Фото Gemini

Тож, як і кілька століть тому, кавомолки стають приладом масового застосування. Щоправда, з дещо модернізованим функціоналом.

Власникам цих девайсів вдається зекономити чимало часу, кошів та сил. Адже, щоб насолодитися ідеальною кавою, більше не потрібно йти в кав’ярню за готовим напоєм чи просити у баристи перемолоти зерна під необхідний спосіб приготування удома. Достатньо натиснути одну кнопку – і кава готова до заварювання.

Звісно, може виникнути закономірне питання: навіщо взагалі самостійно молоти зерна, якщо на ринку представлений широкий вибір вже змеленої кави? Річ у тім, що смак та аромат у свіжозмеленої кави набагато кращий. Тому спеціалісти радять молоти каву перед кожним приготуванням або ж зберігати перемелений продукт до місяця у герметичних упаковках. 

Різновиди кавомолок

Кавомолки відрізняються дизайном, матеріалом корпусу, рівнем шуму, регулюванням й дозатором. Проте головна відмінність полягає у механізмах роботи. Таких сьогодні є два: ручні та електричні (ножові, жернові). Кожен із видів має свої переваги. Детальніше про них розповідаємо далі.

  1. Електрична кавомолка

Швидкість та зручність. Пристрій працює набагато ефективніше, ніж ручні млинки та здатен змолоти кавові зерна за кілька секунд. Потрібно лише додати зерна, натиснути кнопку та чекати, коли вони будуть змелені.

Налаштування помелу. Деякі моделі електричних кавомолок мають регульований ступінь помелу, тож це дозволяє налаштувати його відповідно до певного методу приготування. Наприклад, для еспресо знадобиться дрібний помел, а для фільтр-кави – крупний, що нагадує тростинний цукор. І саме кавомолка дозволяє контролювати ступінь помелу відповідно до індивідуальних бажань та вподобань.

Легкість у використанні. Чимало електричних кавомолок оснащені бункером для зерен. За бункером легко доглядати, а щоб розібрати його та очистити, не доведеться докладати зайвих зусиль.

  1. Ручна кавомолка

Безшумність. Такі кавомолки не потребують електричного живлення, не видають шуму та можуть використовуватися в будь-який час доби.

Ідеальний варіант для подорожей. Завдяки компактності, легкості та портативності, такий девайс є ідеальним варіантом як для походів в гори, так і тривалих відряджень.

Простота у використанні. На відміну від електричних аналогів, ручні кавомолки не потребують специфічних налаштувань, а сам функціонал – максимально спрощений.

Водночас варто розуміти, що подрібнення кавових зерен вручну забере багато часу, особливо, якщо потрібно приготувати велику кількість напою, наприклад, під час прийому гостей.

Жернова та ножі: відмінності двох способів помелу

Кавомолки за принципом роботи можна розділити на ті, що мають жернова, і ті, які мають ножі.

Ножова кавомолка має сталевий гострий ніж з двома лезами, які обертаються з великою швидкістю та подрібнюють кавові зерна на фракції. Однак помел завжди буде не однорідним.

Загалом тут все просто: чим більше часу будуть перемелюватися зерна, тим дрібнішим буде помел. Як правило, помел від ножової чи, як її ще називають, ротаційної кавомолки, підходить для приготування кави в турці.

Перевагами такого девайса є зручність при помелі невеликої порції та компактність пристрою, який дозволяє заощадити місце на кухні.

Більше простору для експериментів з різними ступенями помелу вдасться отримати завдяки жерновій кавомолці. Зазвичай вона оснащена або канонічними жерновами, або циліндричними, які переважно виготовляють з нержавіючої сталі.

Тут варто зазначити, що для домашнього вжитку принципової різниці між ними немає. Продуктивність, ступінь нагріву та швидкість охолодження є важливими факторами більше для комерційного застосування.

У своїй основі жернова кавомолка має два контейнери: у перший засипаються кавові зерна, з другого витягається готовий помел. Найбільша її перевага полягає в рівномірному помелі та виборі ступеня подрібнення – від дуже дрібного до крупного. Від них залежить смак кави, який є характерним для різних способів приготування кави.

Яку ж кавомолку обрати

При виборі кавомолки більшість людей занурюються в деталі: потужність, типи жерновів, ступені помелу тощо. Однак варто врахувати, що асортимент цих девайсів дуже великий, тому тут кожен знайде ідеальну кавомолку для себе.

Любителям еспресо важливо отримати дрібний та рівномірний помел, прихильникам френч-пресу чи пуроверу потрібен помел грубший, а для тих, хто любить каву по-турецьки, підійде найдрібніший.

Кавомолки з великою кількістю налаштувань помелу дозволяють експериментувати з різними методами заварювання, однак простіші моделі теж виконують свою функцію, хоч і мають гіршу якість.

Отож, обираючи варіант для себе, найкраще орієнтуватися не на гучні назви брендів та обширність функціонала, а на свій стиль життя та улюблений спосіб заварювання кави.

А знайти відбірну зернову каву з найкращих плантацій світу можна в українського бренду з 28-річною історією Gemini.