Сьогодні разом з виробником української кави Gemini зануримося в історію виникнення та популяризації джезви, а також розберемося, чи справді приготування кави у ній настільки просте, як здається на перший погляд.
Цікаво Обсмажка кави: відмінності та особливості використання
Як з’явилася джезва?
Джезва – це посуд для приготування кави, який, певно, має найбільшу кількість назв – і ібрик, і дала, і відома для багатьох українців турка. Всі ці назви з’явилися внаслідок того, що до Європи цей придуманий на Сході прилад потрапляв різними шляхами, трансформуючись довгою дорогою. Тож спробуємо розібратися з усіма назвами по черзі.
Ібрик
Походить ця назва від перського abriz, або ж від арабського ibriq і в перекладі означає “наливати воду”. Виглядав давній прототип джезви як металевий глечик із вузькою шийкою, кулястим низом та довгим вигнутим носиком.
Зазвичай виготовляли ібрики з міді та прикрашали метал різьбленням. Ще тисячоліття тому бедуїни, навчившись мистецтва заварювання кави в африканських племен, зрозуміли, що в ібрику напій виходить набагато смачнішим. І все через те, що у вузькій шийці накопичується піна і через це аромат тримається довше. Чимало кочівників мали при собі ібрик невеликого розміру – всього 150 – 200 мілілітрів. Таку посудину було зручно прив’язувати до сідла або ж носити за поясом.
Та конструкція була не надто зручною у використанні – вона досить довго нагрівалася, а також стежити за приготуванням напою у ній просто неможливо. Тож перси удосконалили винахід та створили іншу посудину для приготування кави – далу.
Дала
Цей кавник з’явився пізніше, ніж ібрик, та насправді досить схожий і відрізняється тільки конструкцією носика, який нагадує пташиний дзьоб. Далу й досі активно використовують на Сході. Іноді посуд навіть виготовляють зі срібла та золота, а для декору беруть слонову кістку.
Та більшість людей середнього та нижчого достатку все ж використовувала мідний посуд. І на це було кілька причин. Перш за все, мідь – це той матеріал, який можна використовувати на відкритому вогні без ризику, що той зіпсується чи потемніє. Крім того, у східних регіонах є глибокі поклади мідної руди, тож цей матеріал доволі поширений.
Джезва
Джезва – це не зовсім спадкоємиця ібрика чи дали, а радше відгалуження від цих двох девайсів. Авторство посудини приписують собі араби, турки та ефіопи. А ось до Європи джезва разом із кавою дісталася у 17 столітті – разом із назвою.
Заварювати каву у джезві дуже зручно / Фото Pexels
До речі, ще один цікавий факт – у Великій Британії та у США джезву називають також ібриком, а у словниках ці слова вказані як синоніми. З цієї причини на міжнародних кавових фестивалях бариста пишуть джезва/ібрик, аби усім було зрозуміло.
Який має вигляд сучасна джезва
Класичний вигляд джезви – це конусоподібна місткість з ручкою та без кришки. Традиційно її виготовляють з міді, проте зараз на ринку можна знайти багато різних варіантів на будь-який смак.
Як обрати ідеальну джезву для дому
Чимало людей навіть зараз обирають традиційні методи приготування кави. І особливо зручна джезва для приготування кави вдома. Завдяки цьому девайсу можна контролювати й процес заварювання кави, і її аромат.
Та для того, щоб вона прослужила довго, під час вибору потрібно звернути пильну увагу на кілька факторів.
Матеріал
Для виробництва джезв можуть використовуватися різні матеріали: наприклад, мідь, кераміка, глина, сталь, латунь тощо. І всі ці матеріали мають як свої переваги, так і недоліки, тому обирати потрібно відповідно до потреб і можливостей.
- Мідь. Такі джезви хороші тим, що мідь може рівномірно розподіляти тепло та забезпечити хороше заварювання подріблених зерен. Окрім того, мідні джезви – одні з найбільш міцних та довговічних.
- Кераміка. Такі джезви мають чудову термічну інерцію, тож можуть зберігати тепло довше. А це своєю чергою позитивно впливає на процес заварювання. Чимало поціновувачів кави вважають саме керамічні джезви найкращими для приготування напою.
- Сталь. Джезви зі сталі мають такі переваги: вони легкі у догляді та довговічні. Окрім того, вони можуть довго зберігати тепло та досить доступні за ціною.
- Глина. Саме глиняні джезви можуть надати напою особливого смаку та аромату, а також глина може чудово розподіляти тепло. Але є і недолік – глиняні джезви досить крихкі.
- Латунь. В джезві з такого матеріалу заварити каву можна досить швидко, адже метал має високу теплопровідність.
Форма
Найкраще для варіння кави підходить класична, традиційна форма джезви. Тобто посудина має бути з вузьким горлом, що розширюється донизу. Така форма була придумана не просто так – вона дозволяє добре утримувати жар та рівномірно нагрівати напій, а це дуже важливо для того, щоб отримати якісну каву.
Ще один момент, на який потрібно звернути увагу – дно посуду має бути пласким та ідеально прилягати до плити чи іншого джерела тепла.
Розмір
Ще одне питання, яке може викликати запитання під час вибору джезви – це її ідеальний розмір. Перш за все тут варто орієнтуватися на кількість напою, яку ви хочете отримати в результаті. Для однієї чашки кави в середньому рекомендують використовувати джезву на 150 – 200 мілілітрів.
Та якщо ви хочете готувати каву на кількох людей, тоді можна замислитися про придбання джезви більшого об’єму.
Ручка
Цей елемент джезви може здатися неважливим, проте він дуже сильно впливає на зручність приготування кави. Зазвичай цю частину джезви виготовляють з пластику або ж з дерева.
Форма її має бути такою, щоб допомагати розділити навантаження рівномірно по руці. Потрібно звернути увагу на те, чи є ручка досить довгою, щоб не було небезпеки обпекти пальці під час приготування.
Як приготувати ідеальну каву в джезві?
Через те, що історія джезви простягається на століття в глибину, різноманітність рецептів приготування у ній кави справді вражає. Це може бути кава по-східному, кава по-турецьки, кава по-віденськи тощо.
Та щоб смак виправдав очікування, перш за все, потрібно підібрати якісну каву. Найкраще підійде арабіка свіжої обсмажки.
Каву для джезви потрібно підібрати правильно / Фото Pexels
Молоти каву потрібно безпосередньо перед тим, як готувати напій, а помел обрати трохи менший, ніж для еспресо.
Отож, ось як можна заварити каву у джезві:
- 10 грамів свіжообсмажених зерен засипаємо в кавомолку – помел має бути дрібний, подібний до пилу.
- На виході отримуємо дві чайні ложки меленої кави із гіркою. Саме їх засипаємо у джезву.
- Далі беремо воду. Вона повинна бути бутельована, а не з-під крана.
- Відмірюємо 80 мілілітрів води. Заливаємо її у джезву та ретельно перемішуємо ложкою. Це допоможе вийти вуглекислому газу, що міститься у свіжозмеленій каві.
- Після цього повторюємо процедуру: відмірюємо та заливаємо ще 80 мілілітрів води та так само перемішуємо.
- Ставимо джезву на слабкий вогонь. Через хвилину каву знову перемішуємо.
- Чекаємо, поки піна не підніметься до країв джезви. Після цього відразу знімаємо з вогню.
- Каву переливаємо у чашку. Але не варто поспішати. Напій продовжує заварюватися орієнтовно ще 3 хвилин, тож радимо зачекати, аби отримати запашну та міцну каву.
Якщо йдеться про традиційну чорну каву, то її слід подавати разом зі склянкою води. Випивши її перед споживанням кави, вдасться краще відчути повноту та багатство смаку.
Варіння кави у джезві – це багатовікова традиція, яка існує і сьогодні. І хоча у джезви є багато назв, варіантів форми й розміру, головне – аби кава, приготована у ній, мала найкращий смак. Досягнути цього допоможе Gemini. В інтернет-магазині українського виробника можна знайти найкращі пропозиції, вибрати улюблений вид кави та замовити доставку.