Старий алюмінієвий посуд можна все ще знайти на кухнях у багатьох людей. Перш за все через те, що він досить довговічний. Та, окрім того, в ньому досить зручно готувати їжу. Втім, деякі страви готувати у таких каструлях точно не варто.

Цікаво Ці методи 100% працюють: як швидко вивести бліх з будинку

Чому не можна готувати в алюмінієвому посуді

Окрім очевидних плюсів алюмінієвого посуду – тобто міцності та хорошої теплопровідності – не бракує йому і мінусів. Тому важливо від початку запам'ятати, що трапляється з алюмінієм під час нагрівання, та які небезпеки може нести їжа, приготована у такій каструлі.

Вам вже, певно, доводилося чути про те, що за високих температур метал може взаємодіяти з киснем. Під час нагрівання відбуваються реакції й з сіркою, фосфором, азотом, йодом та вуглецем. І від кислих продуктів ваша каструля може потемніти. І це змінить не тільки її привабливий зовнішній вигляд, але й смак страви.

Каструля
В алюмінієвих каструлях можна готувати не все / Фото Pexels

Що не можна готувати в алюмінієвому посуді

Якщо у складі вашої страви є кислі продукти, буде набагато краще обрати для приготування будь-яку іншу каструлю. Зверніть увагу на такі проблемні продукти: помідори, лимони, оцет та щавель.

Отож, ось перелік страв, які не можна готувати в алюмінієвих каструлях:

  • борщ;
  • томатний суп;
  • страви з помідорами;
  • солона риба;
  • страви з буряком;
  • компоти;
  • варення;
  • молоко;
  • маринади.

Чи можна варити холодець у такій каструлі

Якщо страва містить м'ясо чи їжу, в складі якої немає кислих продуктів, тоді все повністю безпечно, і вам немає через що перейматися. Ви спокійно можете у такій каструлі варити пельмені, робити бульйони на основі риби. Також в алюмінії можна готувати макарони, картоплю, кабачки та баклажани.

Без страху варіть в алюмінієвій каструлі і яйця, адже це білок, і в них немає жодних кислот.